Erişilebilirlik

Çevre Bakanı Bayraktar: Başbakan da İstifa Etmeli


Recep Tayyip Erdoğan Pakistan ziyareti dönüşünde kalabalık partili grubu tarafından karşılandı
Recep Tayyip Erdoğan Pakistan ziyareti dönüşünde kalabalık partili grubu tarafından karşılandı

Yolsuzluk sorusturmasında oğullarının adı geçen iki bakanın istifa etmesinin ardından diğer bakan Erdoğan Bayraktar hükümeti çok zor durumda bırakacak çarpıcı iddialarda bulundu

17 Kasım’da başlayan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinde büyük bir kırılma yarattı. Dün Pakistan dönüşü Başbakan Erdoğan’ı karşılayan bakanlar arasında yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Erdoğan’ı istifaya çağırarak bakanlık ve milletvekilliğinden ayrıldı.

NTV canlı yayınında hazırladığı istifa mektubunu okuyan Bayraktar, 17 Aralık tarihinde yapılan operasyon dosyasında şahsımı rencide edecek veya izah edemeyeceğim hiçbir husus yok. Ancak Sayın Başbakan'ın istediği Bakanla çalışmak veya istediği bakanı görevden almak en tabi hakkıdır ve yetkisidir. Fakat 'rüşvet ve yolsuzluk ifadelerinin bulunduğu bir operasyon sebebiyle istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyonu yayınlayınız' şeklinde tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum” dedi.

Çevre Bakanı: Yolsuzluk dosyasındaki imar planlarının talimatı Başbakan’dan

Bayraktar, iistifa talebini neden kabul etmediğini de şöyle izah etti :

“Soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Sayın Başbakan'ın onayıyla yapıldı. Bu minval üzere bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğimi açıklıyorum. Bu milleti ve vatanı rahatlatmak için Sayın Başbakan'ın istifa etmesi gerektiğine inandığımı ifade ediyor, yüce milletime saygılar sunuyorum.”

Zafer Çağlayan: Soruşturma ülkemize karşı kirli bir tezgah

Erdoğan Bayraktar’ı siyaset dünyasında bomba etkisi yapan açıklamaları öncesi sabah saatlerinde ilk istifa açıklaması Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan geldi.

Çağlayan, Anadolu Ajansı’na gönderdiği yazılı açıklamada "17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım" dedi.

Zafer Çağlayan’dan yarım saat sonra İçişleri Bakanı Muammer Güler de istifasını açıkladı. Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yapan Güler, “17 Aralık’ta Başbakan Erdoğan’dan görevden affımı istemiştim. Bugün de yazılı olarak Sayın Başbakanımıza görevden affımı sundum” dedi.

Güler: Operasyon çözüm süreciyle alakalı

Güler, önceki günlerde yaptığı açıklamalarda oğlunun evinden çıkan kasanın kısa süre işini tasfiye ettiği işyerinden geldiğini söylemiş ve evde bulunan paraların da satışı yeni yapılan villaya dair olduğunu ifade etmişti. Polisin birbirine yalan söylediğini, birbirinden bilgi sakladığını belirten İçişleri Bakanı, “kirli oyun artık belli. Bu operasyonun bir adli işlem operasyonu olmadığı bunun gizli bir operasyon değil gizlenmiş bir operasyon olduğunu söyledim. Bu operasyon devletten de gizlenmiş emniyetten de gizlenmiş bir operasyondur. Emniyette kuruluş tarihinden beri görülmemiş bir ihanet yaşanmıştır. Çözüm süreci bazı çevrelerin birinci hedefinde olan husustur. Bana göre bu hususun çözüm süreciyle de doğrudan alakası vardır” dedi.

Dün Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan’ın bu hafta içinde yeni kabineyi kendisine sunacağının işaretini vermişti. Ancak bakanların istifası Cumhurbaşkanı’yla Başbakan’ın haftalık görüşmesinden bir gün önce gelmesi yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı’nın temsil edilmeyeceği anlamına da geliyor. Ancak Başbakan Erdoğan bugün bir sürpriz yapıp Köşk’e çıkarak Cumhurbaşkanı Gül’e yeni kabineyi sunabilir. Ancak şu ana kadar Cumhurbaşkanı’nın gündeminde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Soruşturmada adı geçen diğer isim AB Bakanı Egemen Bağış'dan henüz bir açıklama gelmedi.

Kılıçdaroğlu: İstifalar gecikti

İstifalarla ilgili ilk değerlendirme Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu, Anıtkabir’de yapılan 2. Cumhurbaşkanı ve CHP’nin ikinci genel Başkanı İsmet İnönü’yü anma toplantısının çıkışında “istifalar biraz gecikmiş” dedi.

MHP’li Halaçoğlu : Haklılarsa neden istifa ettiler

Milliyetçi Hareket Partisi adına ilk açıklama ise Meclis Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu’ndan geldi. Halaçoğlu, “ Madem haklıydılar o zaman neden istifa ettiler. Komplonun önüne geçmek ise geç kalmadılar mı? Herhalde her şey artık karartıldı” dedi.

Şamil Tayyar: Gül ve Erdoğan yeni darbecilerin tezgahını bozacak

İktidar cephesinden ise istifalara ilk tepki twitter üzerinden geldi. Gülen Hareketine yakın gazetelerin önde gelen isimlerinin sosyal medyadaki yorumlarını eleştiren Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar, şahsi hesabına "henüz iddianame bile ortada yokken bakanlar istifa etti, CHP İzmir’de Aziz Kocaoğlu’nu yeniden aday yaptı, Sarıgül’ü raftan indirdi. Tezgahları bozulan darbeci yeni vesayet artıkları istifaları Çankaya’ya bağlamaya başladı. Anlaşılıyor ki yeni darbeciler, Ergenekoncuların daha önce deneyip başarısız olduğu Gül-Erdoğan çatıştırma stratejisinden medet umuyor. Daha önce nefis testinden geçen Gül/Erdoğan yeni darbecilerin de tezgahını bozacaktır” yazdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG