Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Komşularıyla İlişkileri Doğuyu Kalkındırıyor'


Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın hükümetteki sorumluluk alanı kalkınma, özellikle de Türkiye’nin doğu bölgelerinin kalkınması. Bölgeler arası kalkınma farklılıkarını giderme yönünde yoğun çaba harcandığını ifade eden Yılmaz, Türkiye’nin genel durumundan oldukça memnun: “Bu krizden yine en az etkilenen ülkelerden biri oldu Türkiye. Bunun getirdiği bir avanatajı da yaşıyoruz açıkçası. Uluslararası toplantılarda başımız dik.”

Türkiye’nin doğusu ve batısı arasındaki farkı en aza indirmek için tek ayaklı bir politikanın yarar sağlamayacağını belirten Yılmaz, sorunların üzerine çok ayaklı politikalar ve topyekün bir yaklaşımla gidilmesi gereğine dikkat çekiyor: “Türkiye’nin topyekün gelişmesini hızlandırabilmemiz için bütün potansiyelini harekete geçirmemiz lazım. Bütün bölgelerin yöresel potansiyellerini iyi tespit edip harekete geçirdiğimiz zaman bunun bir bileşkesi olarak Türkiye’nin genel ekonomik performansı ve ekonomik kalkınması hızlanacaktır.”

Yılmaz’ın dikkat çektiği bir başka unsuru da Türkiye’nin son dönemde komşularıyla yakaladığı ilişki düzeyinin bu bölgelerin gelişmesine olan katkısı oluşturdu: “Bizim bu komşularla iyi ilişkiler çerçevesinde, ticareti artırma çabamız çerçevesinde Ortadoğu’yla, Kafkasya’yla, Orta Asya’yla ticaretimiz arttıkça, ulaşım kanallarımız geliştikçe, yatırımlarımız arttıkça bütün Türkiye bundan yararlanacak ama en çok da Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz, ki bunlar en az gelişmiş bölgelerimiz, bu politikalarımızdan faydalanacak.”

Bakan, bu politikanın somut sonuç doğurup doğurmadığı sorusunu da şu şekilde yanıtladı: “Bunun somut sonuçlarını da görüyoruz zaten. Krize rağmen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatı arttı. 4 milyardan 4.5 milyara çıktı 2009’da.”

Terör, bu bölgelerin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden biri. Yılmaz, bu konuda da önemli aşama kaydedildiği görüşünde: “Bu anlamda Türkiye önemli mesafeler aldı, önemli bir yere geldi. Burada şu da çok önemli, terörle, teröristle vatandaşımızı kalın çizgilerle ayırmamız lazım. Hiçbir zaman terör eyleminde bulunanları vatandaşımızın temsilcisi gibi görmememiz ve göstermememiz lazım ve öyle de değiller.”

Yılmaz, özellikle terör konusunda 1990’lı yıllarla mukayese edilemeyecek durumda olduğunu söyledi.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG