Erişilebilirlik

Cep Telefonuyla HIV Testi


Cep Telefonuyla HIV Testi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

HIV gibi enfeksiyonları teşhis etmek için pahalı klinik testlere ihtiyaç duyulması nedeniyle yoksullar ve şehirden uzak yerlerde yaşayanlar bu testlerden faydalanamıyor. Ancak yeni bir teknoloji sayesinde artık bu durum değişiyor

HIV gibi enfeksiyonları teşhis etmek için pahalı klinik testlere ihtiyaç duyulması nedeniyle yoksullar ve şehirden uzak yerlerde yaşayanlar bu testlerden faydalanamıyor. Ancak yeni bir teknoloji sayesinde artık bu durum değişiyor.

Akıllı telefonlar artık oyunlardan yön bulmaya kadar birçok karmaşık işlemi yapabilecek kapasitede.

Telefona takılan bu cihaz, işlem kapasitesini daha da arttırabiliyor.

New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi’ndeki uzmanlar, telefona takıldığında HIV ve frengi gibi bulaşıcı hastalıkları teşhis edebilen bir çip geliştirdi.

Profesör Sam Sia, üniversitede biyomedikal mühendis. Profesör Sia, özellikle Afrika’nın kırsal bölgelerindeki hamile kadınların bu teknolojiden faydalanabileceklerini belirtiyor: “Bu hastalar kolayca teşhis edilebilme fırsatı sayesinde tedavi görebilir, bebekleri de sağlıklı şekilde dünyaya gelebilir. O nedenle bu teknoloji onlar için ölüm-kalım anlamına geliyor.”

Profesör Sia ve ekibi 18 bin dolarlık laboratuvar ekipmanının yaptığını yapacak bu teknolojiyi geliştirebilmek için tam on yıldır aralıksız çalıştıklarını belirtiyor: “Kan tahlili yapıp, laboratuvara göndermektense kendi kan tahlilinizi laboratuvar kalitesinde yapıp, sonucunu 15 dakikada elde edebilirsiniz.”

Ruanda’da yapılan testlerde çok olumlu sonuçlar elde edilmiş. Yetkililer, teşhis koymadaki hassasiyet oranının %92 ila %100 arasında olduğunu belirtiyor. Bulaşıcı hastalık virüsü taşımayanların belirlenme oranı ise %79 ila %100 arasında değişiyor.

Profesör Sia, telefona takılan bu çipin sadece HIV gibi hastalıkların teşhisinde kullanımıyla sınırlı olmadığını belirtiyor: “Bu teknoloji sarılık, sıtma gibi birçok farklı bulaşıcı hastalığın teşhisinde de kullanılabilir.”

Profesör Sia ve ekibi, Dünya Sağlık Örgütü’nün onayını alabilmek amacıyla daha geniş kapsamlı bir klinik deney yapmaya hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG