Erişilebilirlik

Cep Telefonlarını Artık Şarj Etmeyecek miyiz?


Cep Telefonlarını Artık Şarj Etmeyecek miyiz?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Amerika’da araştırmacılar dünyanın ilk bataryasız cep telefonunu geliştirdiklerine inanıyor.

Telefon, Seattle kentinde Washington Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacının çalışmasının sonucu. Araştırmacılar radyo frekansı ya da ‘RF’ dalgaları olarak bilinen küçük oranda radyo sinyallerini kullanarak bu sonuca ulaştı.

İlk bakışta elektronik cihazlarla bağlanmış devre sistemine benziyor ancak araştırmacılar bunun cep telefonları için çok önemli bir sıçrama olabileceğini kaydediyor.

Washington Üniversitesi'nden Shyam Gollakota, “Bu bataryasız telefon, pilsiz aygıtların kapasiteleri açısından önemli bir sıçrama çünkü veri aldıkça sürekli konuşan, durmayan bir aygıttan söz ediyorum,” diyor.

Model, ticari, raflarda satılan bileşenlerden oluşuyor, konuşmayı ve iletişimi baz istasyonu ile alıp iletebiliyor. İşleyişi şimdilerde çok basit ve arayan kulaklık takmak ve konuşmayla dinleme arasındaki düğmeye basmak zorunda.

Araştırmacı Vamsi Talla’ya göre daha az enerjiyle çalışan bir telefon geliştirmek ekibin karşılaştığı ilk zorluktu: “Eğer klasik cep telefonuna bakarsanız, bir telefon konuşması olurken yüzlerce milivat elektrik tükettiğini görürsünüz ve böyle bir aygıtın bataryasız olması yapmanız imkansız. Peki biz ne yaptık, ilk önce bu gücü aşağı çektik”

Bunu, radyo sinyallerinden küçük oranda enerji üretme metodu geliştirerek başardılar, üstelik sadece birkaç mikrowat elde ederek. Bu görünmeyen güç kaynağı Talla’ya göre her yerde: “Radyo frekansları çevremizde her yerde. Örnek olarak radyo, televizyon istasyonları bunu yapıyor. Cep telefonu baz istasyonları da bunu yapıyor. Hepsi radyo dalgaları iletiyor.”

Belki de radyo dalgalarının en olası kaynağı şimdilerde işyerlerinde, evlerde ve halka açık birçok yerde mevcut olan kablosuz internet sinyalleri.

Araştırmacılar mesajlaşmak ve basit kamera olarak kullanmak için düşük güç ekranlı modeller geliştirmeyi planlıyor.

Ekip bataryasız teknoloji ile daha geniş piyasalara ulaşılabileceğini düşünüyor.

Vamsi Talla, “Bu teknoloji konusunda gerçekten heyecanlıyız. Sistemi daha geniş çevrelere yaymak ve ticarileştirmek için çeşitli yollara bakıyoruz,” diyor.

Profesör Shyam Gollakota, “8-9 ay içinde piyasaya sürebileceğimiz bir ürün tasarlıyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Vamsi Talla ise, “Gelecekte her akıllı telefon bataryasız olacak, en azından batarya bitse bile bir telefon konuşması yapacaksınız,” diyor.

Bu cep telefonu teknolojisini geliştirmek için tek girişim değil. İngiltere’de Bristol ve Surrey üniversitelerindeki araştırmacılar, aygıtların birkaç dakika içinde şarj olacağı bir sistem geliştiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG