Erişilebilirlik

Cenevre’den Çözüm Çıkacak mı?


Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve heyeti
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve heyeti

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi Suriye Hükümeti ve muhalefetten temsilcilerle Cenevre’de bir araya gelecek

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi Suriye Hükümeti ve muhalefetten temsilcilerle Cenevre’de bir araya gelecek.

İki tarafın temsilcileriyle ayrı ayrı görüşecek olan Brahimi, doğrudan müzakerelerin bir sonraki adımına nasıl geçileceğinin yollarını arayacak.

Brahimi, Suriye Hükümeti ve muhaliflerin, insani yardıma erişim, tutukluların serbest bırakılması ve ateşkes ilan edilmesi gibi konularda görüşmeye açık olduklarını açıkça ifade ettiklerini söyledi.

Barış görüşmelerinin ilk gününde İsviçre’nin Montreux kentinde 40’dan fazla delege toplandı. Konferansın ana amacı, Suriye’de bir geçiş hükümeti kurmak.

Suriye Hükümeti Beşar Esat’ın görevi bırakmayacağı konusunda ısrar ederken başta Amerika olmak üzere birçok muhalif, geçiş hükümetinde Beşar Esat’ın yeri olmadığını belirtiyor.

Suriye’deki duruma ‘artık yeter’ diyerek dikkat çeken BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ülkedeki iç savaşın köktendinci teröristlerin ürediği bir bölge haline geldiğini söyledi.

Barış görüşmelerinden çığır açacak sonuçlar beklemediğinin altını çizen Ban Ki Moon, bir kâbusun içinde yaşayan Suriye halkının umutsuzca çıkış yolu aradığını kaydetti.

Suriye’nin en yakın müttefiki İran, konferansa katılmıyor. İran, Suriye’de geçiş hükümeti kurulmasını reddettiği için konferans daveti geri çekilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin konferansa katılmamasının görüşmelerin başarısız olacağının bir işareti olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG