Erişilebilirlik

Çekilme Almanya'da Büyük Yankı Buldu


'Kanlı savaşın sonu', 'PKK geri çekiliyor', 'Barış için büyük şans' ve 'Türkiye ile PKK barış yolunda'...Alman medyası PKK’ya bağlı silahlı unsurların Türkiye'de saklandıkları yerleri terk ederek Kuzey Irak’a doğru hareket etmeye başlamalarını bu başlıklarla ve ayrıntılı haber ve yorumlarla bildirdi.

Türkiye'de bulunan tahminen 2 bin civarındaki PKK'lının Kuzey Irak'a çekilmeye başlamasını duyuran Alman gazeteleri ve televizyon haberleri, Barış ve Demokrasi Partisi BDP'nin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın geri çekilmenin başladığını doğruladığını ve ilk grubunun bir hafta içinde Kandil kampına varmasının beklendiğini, Erdoğan hükümetinin de PKK'lı militanlara müdahale edilmeyeceği konusunda güvence verdiğini bildirdi.

Yorumlarda geri çekilme, terör olaylarının son bulması için başlatılan çözüm sürecinde en önemli dönüm noktası olarak tanımlanırken, N24 haber kanalındaki yorumda geri çekilmenin sona ermesi ile sürecin nasıl devam edeceği konusunda belirsizliğin hakim olduğu, AKP hükümetinin PKK Lideri Abdullah Öcalan'a ve örgüte verdiği siyasi ödünlerin içeriğinin henüz netlik kazanmadığı öne sürüldü.

Die Tageszeitung'daki yorumda da, PKK ve BDP temsilcilerinin geri çekilmenin karşılığında Kürtlerin siyasi ve kültürel haklarının hazırlanan yeni anayasada yer almasını talep ettikleri, ancak bu konuda Başbakan Erdoğan'ın tavrının ne olacağının tam olarak bilinmediği belirtildi. Süddeutsche Zeitung gazetesi geri çekilme öncesinde her iki tarafın da provakasyonlara karşı uyarı yaptığını, ancak buna paralel barışçıl bir çözüm için yolun açık olduğunu yazdı.

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu üyesi Alman Sosyal Demokrat Parti SPD'den İsmail Ertuğ Amerika'nın Sesi Türkçe bölümüne yaptığı değerlendirmede, geri çekilmeye paralel çözüm sürecinin rizikoları beraberinde getirdiğini, ancak özellikle gençlerin kalıcı barışı arzuladıklarını söyledi.

Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'da yaptığı Türkiye’de silahların susturulmasına ve PKK'nın geri çekilmesine ilişkin çağrısı Alman siyasetçileri tarafından olumlu yorumlanmıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Öcalan’ın çağrısına 'karşılıklı daha fazla güven için atılan büyük bir adım olarak değer biçtiklerini' açıklamıştı.

Çekilme sürecinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun hafta sonunda Berlin’e yapacağı ziyarette de gündeme gelmesi bekleniyor. Davutoğlu, meslektaşı Westerwelle ile birlikte Almanya ile Türkiye arasında stratejik diyalog mekanizmasının kuruluş toplantısına katılacak. Söz konusu mekanizma ile ikili konularda işbirliğinin yoğunlaştırılması ve Ortadoğu başta olmak üzere bölgesel meselelerde daha yakın ortak çalışmalar hedefleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG