Erişilebilirlik

ABD'de 5-11 Yaş Arası Çocuklarda Aşılama Başladı


Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısının 5-11 yaşa uygulanacak dozu, 10 mikrogram olarak belirlendi. Bu miktar, 12 yaş üzerindekilere yapılan aşı dozunun üçte biri.
Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısının 5-11 yaşa uygulanacak dozu, 10 mikrogram olarak belirlendi. Bu miktar, 12 yaş üzerindekilere yapılan aşı dozunun üçte biri.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Başkanı Rochelle Walensky'nin Pfizer/BioNTech'in Covid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda da kullanılmasını desteklemesi sonrasında bu yaş grubundaki çocuklar da aşılanmaya başladı.

CDC Başkanı bu açıklamayı, kurumun, Covid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda faydasının risklerinden daha fazla olduğuna oybirliğiyle karar vermesi sonrasında yapmıştı. CDC'nin sözünü ettiği risklerin temelinde Covid-19 aşısının özellikle genç erkeklerde nadiren rastlanan kalp enflamasyonuna yol açması yatıyordu.

ABD’de 5-11 Yaş Grubunda Corona Aşılaması Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) bünyesindeki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar ve Alerji Enstitüsü Başkanı ve Beyaz Saray sağlık başdanışmanı Dr. Anthony Fauci, bu yaş grubundaki çocukların aşılanması konusunda, "Okulların çok daha güvenli olacağını düşünüyorum" dedi.

ABD'de 5-11 yaş grubuna uygulanmak üzere şimdiye kadar sadece Pfizer/BioNTech'in aşısına ruhsat verildi. Moderna’dan Pazar günü yapılan açıklamada, Covid-19 aşısının 6-11 yaş grubuna uygulanması için yapılacak acil kullanım onayı başvurusunun erteleneceği bildirilmişti. FDA, şu anda Moderna’nın 12-17 yaş grubu için topladığı güvenlik verilerini değerlendiriyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi de (FDA) Cuma günü 5-11 yaş arası çocuklar için Pfizer/BioNTech'in Covid-19 aşısına acil kullanım ruhsatı vermişti.

FDA, küçük çocuklarda Pfizer/BioNTech aşısının 10 mikrogramlık dozunu onayladı. 12 yaş ve üzerindekiler için onaylanan aşı dozu miktarıysa 30 mikrogram.

CDC Başkanı Rochelle Walensky, açıklamasında, "Milyonlarca anne babanın çocuklarını aşılamaya istekli olduklarını biliyoruz. 28 milyon çocuğun Covid-19 aşısı olmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Dr. Walensky, CDC toplantısından önce, Corona virüsünün Delta varyantı nedeniyle son dönemde hastanede tedavi altına alınan çocuk sayısında ciddi artış olduğunu söyledi.

Walensky, Covid-19 riskinin "çocuklar için çok yüksek ve çok yıkıcı olduğunu, çocukların aşılandığı diğer birçok hastalığa kıyasla bu riskin çok daha yüksek olduğunu" kaydetti.

Okulların kapatılmasının çocukların sosyal ve zihinsel sağlığına zarar verdiğini belirten Walensky, "Çocukların aşılanması, tüm bunları değiştirmemize yardım edecek güce sahip" dedi.

Başkan Joe Biden de 5-11 yaş arası çocukların aşılanmasına onay verilmesini Covid-19'la mücadelede bir dönüm noktası olarak niteledi.

Biden, açıklamasında, 5-11 yaş arası çocukların aşılanması için başlatılan kampanyanın önümüzdeki günlerde hızlandırılacağını, 8 Kasım'dan itibaren tam olarak devreye gireceğini söyledi. Biden, anne babaların çocuklarını eczaneler, çocuk doktorlarının muayenehaneleri, okullar ve diğer aşı merkezlerine getirebileceklerini belirtti.

28 milyon çocuk aşı hakkı kazanıyor

CDC, yapılan her bir milyon aşının 5-11 yaş arası çocuklarda hastaneye yatmak zorunda kalan çocuk sayısını 80 ila 226 arasında önleyebileceğini kaydetti. Aşıya ruhsat verilmesiyle ilkokul çağındaki 28 milyon çocuk aşı hakkı kazanıyor.

CDC kurulu üyeleri, oylamadan önce 5-11 yaş arası çocukların aşılanmasından yana tavır alan açıklamalar yaptı. Birçok üye, bu yaş grubundaki çocuklarının ya da torunlarının aşılanması için istekli olduklarını söyledi.

Kurul üyelerinden Washington Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Beth Bell, "Sorumluluğum olduğunu düşünüyorum, bu aşıyı çocuklara ve ailelerine erişilir hale getirmek için hepimizin sorumluluğu var. Aşının etkinliği ve güvenliğine ilişkin kusursuz kanıtlar mevcut. Olumlu risk ve fayda analizlerimiz var. Çocuklarının aşılanmasını isteyen çok sayıda aile var" şeklinde konuştu.

Pfizer/BioNTech, Covid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocukların katılımıyla yürütülen klinik deneylerde Corona virüsüne karşı yüzde 90,7 oranında etkili olduğunu açıkladı.

CDC tavsiye kurulunda görev yapmayan Brown Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi Dekanı Ashish Jha, oylamadan sonra Twitter'da paylaştığı mesajda, "Karar oybirliğiyle alındı çünkü kanıtlar çok netti" dedi.

ABD hükümeti ve Pfizer, çocukların aşılanmasına hazırlık amacıyla şimdiden aşı dağıtımına başladı.

Pfizer CEO'su Albert Bourla, "Haftasonunda ve Pazartesi günü çok sayıda eyalete aşıları gönderdik. Bu çok büyük bir kampanya, aşı dozlarına her yerde erişim mümkün olacak" dedi.

Aileler çocuklarını hemen aşılatacak mı?

New York Valisi Kathy Hochul, 5-11 yaş arası çocukların aşı olmasını teşvik etmek amacıyla Brooklyn’deki Barclays Center’da kurulan aşılama merkezinde aşı olan çocuklara, merkezdeki etkinlikler için iki ücretsiz bilet verileceğini açıkladı.

Ancak ailelerin aşı kampanyasına nasıl yanıt verecekleri henüz belirsiz. Kendileri aşı olan çok sayıda anne baba, küçük çocuklarını da aşılatma konusunda bölünmüş durumda. Bunun nedeni, Covid-19'un en ağır belirtilerinin küçük çocuklar arasında nadir olarak görülmesi.

Pfizer/BioNTech aşısı 400 milyondan fazla insana yapılmış olsa da aşının çocuklar ve yetişkinlerdeki kullanımına ilişkin uzun vadeli veri henüz yok.

Demokrat Partili valiler tarafından yönetilen California, New York ve Washington eyaletleri, 5-11 yaş grubunun aşılanması için seyyar aşı merkezleri ve aşı klinikleri oluşturuyor. California eyaleti, yaş grubu hak kazandıkça, okul çağındaki çocukların aşılanmasını zorunlu kılıyor. Benzer uygulamalar New York ve Washington eyaletlerinde de ele alınıyor.

Çin, Küba ve BAE 5-11 yaş grubuna daha önce onay vermişti

Beyaz Saray, bu hafta başında, 5-11 yaş arası 28 milyon çocuk için yeterli miktarda Pfizer/BioNTech aşısı tedarik edildiğini bildirdi. Bazı çocukların bugünden itibaren aşılanması mümkün olabilir. Biden yönetiminden bir yetkili, aşı kampanyasının önümüzdeki haftadan itibaren tam hızla ilerleyeceğini söyledi.

Şimdiye kadar aralarında Çin, Küba ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin olduğu az sayıda ülke 5-11 yaş ya da altındaki çocıklara Covid-19 aşısı yapılması için onay verdi.

ABD'de nüfusun yüzde 58'i tam olarak aşılanmış durumda. Bu oranla ABD, kitlesel aşılamada İngiltere ve Fransa'nın gerisinde. Aşılanan küçük çocuk oranının ise bundan daha düşük olabileceği düşünülüyor. ABD'de 12-15 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin sadece yüzde 47'si aşılandı.

Kamu sağlığı yetkilileri ve uzmanlar, ABD'de en yüksek aşılanma oranına sahip olan eyaletlerde büyük aşı kampanyaları düzenlendiğini, aşılamanın düşük, aşı tedirginliğinin yüksek olduğu eyaletlerde bu tür kampanyaların yeterli seviyede olmadığını söylüyor. Bu durum, ülke çapında Covid-19'a karşı korunmada boşluklar oluşmasına neden oluyor.

ABD'de 5-11 Yaş Arası Çocuklarda Aşılama Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG