Erişilebilirlik

Çavuşoğlu’ndan Almanya’ya AB Eleştirisi


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın "Sığınmacıların jeopolitik çıkarlara malzeme yapılmasına izin vermemeliyiz’’ sözlerine Twitter’dan yanıt verdi. Ayrılmak isteyenleri zorla tutamayacaklarını söyleyen Çavuşoğlu, AB’yi Türkiye’ye karşı sözlerini tutmamakla eleştirdi.

Maas’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adını anmadan "Sığınmacıların jeopolitik çıkarlara malzeme yapılmasına izin vermemeliyiz. Her kim ki buna yeltenir ise buna karşı direnişi de hesaba katmalı" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter’da hem Almanca hem Türkçe paylaştığı mesajında Maas’a "AB, Türkiye’ye karşı hangi sözünü tuttu?’’ diye sordu. Çavuşoğlu mesajının devamında ‘’Söylenen 6 milyarın yarısı bile Suriyelilere ulaşmadı, gönüllü kabul başlamadı, güvenli bölgeye katkı sağlanmadı. Ayrılmak isteyenleri zorla tutamayız. Yıllardır gözlerinizi kapattınız. Artık sorumluluk alma zamanı gelmedi mi?’’ ifadelerini kullandı.

Maas, sığınmacıların Suriye ve Türkiye'de insani koşullar altında ihtiyaçlarının karşılanması için Avrupa Birliği’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu da kaydetmişti. Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon mülteci ile büyük bir yükü taşıdığına da işaret eden Maas, taşıdığı ağır yüke rağmen Brüksel'in Ankara'ya yükümlülükleri olduğunu da hatırlatması gerektiğini savunmuştu.

Erdoğan’ın AB eleştirileri sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 4 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin durumunu AB üyesi ülkelerinin anlamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’nda Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Adil yük ve sorumluluk paylaşımı beklentilerimiz ne yazık ki cevapsız kaldı. AB, 18 Mart Bildirisinin gereklerini tam olarak yerine getirmemiştir. 'Size 1 milyar avro göndereceğiz' diyorlar. Kimi aldatıyorsunuz? Bizatihi bu parayı da istemiyoruz. 40 milyar doları harcayan Türkiye Cumhuriyeti, onların vereceği parayı da bulur" dedi.

"Türkiye'nin onuru ile oynamaya kimsenin hak ve yetkisi yoktur. AB hala çifte standart uygulamaya devam ediyor. Türkiye'nin güvenlik kaygılarını görmezden gelirken Yunanistan’ın ölümlere dahi yol açan tedbirlerini desteklemektedir’’ diye konuşan Erdoğan, Yunan askerinin bugün 2 kişiyi öldürmesinin, 1 kişinin de ağır yaralanmasının süreci olumsuz etkilediğini kaydetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG