Erişilebilirlik

Çavuşoğlu'ndan NAVTEX Açıklaması ve Atina'ya Uyarı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Oruç Reis Gemisi’nin Doğu Akdeniz’de doğal kaynak arama faaliyetlerine ara vererek bakıma alınması nedeniyle yeni bir NAVTEX yayımlanmadığını söyledi.

NTV Televizyonu'nun yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Sevilla haritasından vazgeçmediği sürece bölgede gerginliğin sona ermeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Ön şartsız bir şekilde kendine güvenen ülkeler, biraraya gelir sonra sorunun çözülmesi için şartlarını masaya getirir ve kendi tezini savunur. Sevilla Haritası'ndan Yunanistan vazgeçmediği sürece ve Türkiye’nin kıta sahanlığına saygı duymadığı sürece adalar için, Meis için maksimalist yaklaşım içerisinde kıta sahanlığı talebinden vazgeçmediği sürece bu gerginlik bitmez. Diğer taraftan Kıbrıs’ta da Rum Kesimi'nin, KKTC’nin haklarını garanti altına alacak bir mekanizmaya 'Evet' demesi gerekiyor. Bunu kabul etmediği sürece biz de faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Rum Kesimi’nin Türk tarafını yok saymaması lazım. Yunanistan’ın uluslararası hukuk çerçevesinde mantıklı olması lazım. Sen hangi uluslararası hukuka göre Meis için 10 km karelik bir ada için 40 bin km karelik bir saha talebinde bulunuyorsun?” diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı son olarak Oruç Reis Gemisi’nin faaliyetlerine ara vermesini olumlu bir gelişme olarak nitelendirmiş ve bunun devamının gelmesini umduğunu dile getirmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: "Yunanistan diplomasiye tanınan şansı heba etmemeli"

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan gerginliğe ilişkin mesajlar paylaştı.

Kalın, "Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dirayetli liderliğinde hem sahada hem de masada güçlü bir aktör olarak hak ve menfaatlerini her zaman koruyacaktır. Yunanistan ve AB ülkeleri diplomasiye tanınan şansı heba etmemeli, mütekabil adımlar atmalıdır. Doğu Akdeniz’de sorunların barışçıl yollardan çözümü mümkündür. Hakkaniyet esasına dayalı, kapsayıcı ve rasyonel yaklaşımlar yapıcı katkı sunacaktır. Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Ama hiç kimseye de hakkını ve hukukunu yedirtmeme kararlılığındadır" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG