Erişilebilirlik

Çavuşoğlu Halilzad'la Afganistan’daki Gelişmeleri Görüştü


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ve beraberindeki heyetle, Afganistan’daki gelişmeleri görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bigillendirmede, Halizad'ın, Çavuşoğlu'na, Katar'ın başkenti Doha’da 12 Eylül’de başlayan ve Afganistan'daki tarafları kapsayan müzakerelere ilişkin detaylı bilgi sunduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, Çavuşoğlu'nun Halilzad ile görüşmesinde, Afganistan Barış Süreci'nin desteklenmesi amacıyla devam eden uluslararası ve bölgesel boyuttaki girişimler ele alındı. Bakanlıktan, "Bu bağlamda, Türkiye’nin, öncülük ettiği Asya'nın Kalbi – İstanbul Süreci ve Afganistan-Pakistan-Türkiye üçlü süreçleri gibi inisiyatiflerdeki rolünün altı çizilmiştir" açıklaması yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, görüşmeyle ilgili barış sonrası dönem açısından, "Afganistan’ın desteklenmesi amacıyla Orta Asya ülkeleriyle ulaşım ve enerji alanlarındaki bağlantı ağlarının geliştirilmesi amacını taşıyan projeler değerlendirilmiştir" denildi.

Bu açıklama "Afganistan'ın geleceğinde Türkiye ve ABD'nin dahil olacağı projeler mi ele alındı?" sorusunu gündeme getirdi.

Görüşmede, Türkiye’nin tarihi dostluk bağlarına sahip olduğu Afganistan’daki barış sürecine desteklemeye devam edeceği de vurgulandı.

Türkiye, merkezi Kabil'deki NATO barışgücünde görev yapan ülkeler arasında yer alıyor.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 15 Kasım’daki Türkiye ziyaretinde sadece İstanbul’da Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la görüşeceğini ilan etmesinden duyulan rahatsızlık devam ediyor. Türk yetkililer, Pompeo’nun ilan edilmiş görüşme takviminde kendilerine henüz bir değişiklik bilgisi verilmediğini söylüyor.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Pompeo’nun İstanbul’da yapacağı görüşmeyle ilgili olarak “Türkiye ve bölgedeki dini meselelerin ele alınarak, ABD’nin tüm dünya genelinde dini özgürlükler konusundaki güçlü duruşunun vurgulanacağı” ifadesine tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ifadeleri için “yersiz” değerlendirmesinde bulunularak, “ABD’nin önce aynaya bakması ve kendi ülkesindeki ırkçılık, İslam düşmanlığı ve nefret suçları gibi insan hakları ihlallerine gereken hassasiyeti göstermesi daha doğru olacaktır. Bu husustaki tepkimiz ABD tarafına iletilmiş ve ABD’nin öncelikli olarak bölgesel ve küresel konularda ülkelerimiz arasında işbirliğinin artırılmasına odaklanması telkin edilmiştir” denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG