Erişilebilirlik

Blinken'dan Çavuşoğlu'na S-400 Çağrısı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de devam eden NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ikinci gününde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yüzyüze görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Bakan Antony Blinken’ın Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptığı görüşmede Ankara’ya Rus S-400 füze savunma sistemlerini elinde tutmaması konusunda yeniden uyarıda bulunduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre Blinken ayrıca Türkiye’nin kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çıkmasına ilişkin kaygılarını ifade etti. İki bakan, Suriye ve Afganistan’daki ortak çıkarlarını, NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasındaki ön görüşmeleri, demokrasi ve insan haklarını ele aldı.

Blinken, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Mevlüt Cavuşoğlu ile bugün Brüksel'de görüştüm. NATO müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele konusunda işbirliğinin devam etmesini dört gözle bekliyorum, Yunanistan ile keşif amaçlı görüşmelere desteğimizi dile getirdim ve demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladım" dedi.

Türk Dışişleri'nden yapılan açıklamada da "İttifak ilişkilerinin önemi teyid edildi. ABD tarafı Afganistan toplantısına evsahipliği yapacağı için Türkiye’ye teşekkür etti. Suriye, Libya ve D. Akdeniz hk etraflı görüş alış-verişinde bulunuldu. PKK/PYD/FETÖ bağlamında ABD’den taleplerimizi tekrarladık. S-400 konusu da ele alındı" denildi.

Biden yönetiminin göreve gelmesinin ardından NATO içinde yaşanan Türkiye tartışmasına ilişkin görüşleri merak edilen Dışişleri Bakanı Blinken, NATO toplantısının birinci gününde, Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte düzenlenen bir etkinlikte, "Türkiye'nin NATO'nun eski ve değerli bir ortağı olduğu ve NATO içerisinde kalmasını dilediklerini" söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG