Erişilebilirlik

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye Menbiç Mesajı: ‘Ya Siz Temizleyin Ya Biz Temizleriz’


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’yle Türkiye arasında Menbiç konusunda ilerleme sağlanamaması durumunda Ankara olarak “ya siz temizleyin ya biz temizleriz” çizgisine geri döneceklerini söyledi.

Washington–Ankara hattında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin ziyaretleri öncesinde Menbiç konusunda ilerleme sağlanıp sağlanmadığı konusu ön plana çıktı. İlk önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugünkü “Münbiç’te 90 günlük takvim ne yazık ki şu anda çalıştı diyemeyiz, çalışmadı. Çalışmazsa biz orada da göbeğimizi kesmeyi biliriz, gereğini yaparız. Aynı şekilde Fırat’ın doğusunda gereken adımlar atılmaz ise gereğini yaparız” sözleri dikkat çekti. Erdoğan’ın ardından Çavuşoğlu da sert çıktı.

Bakan Çavuşoğlu, Jeffrey’nin de gelişiyle ABD’yle Suriye konusundaki olası diyalog konusunda Türkiye’nin eski çizgisine geri dönüş yapabileceğini ve bu noktada kış ya da yaz koşulları kaynaklı bir durum farklılığı olmayacağını vurguladı. Çavuşoğlu, “Münbiç konusunda ABD'de bir savsaklama hissedersek önceki çizgiye döneriz. Ya siz temizleyin ya da biz temizleriz” dedi.

Çavuşoğlu, Pompeo’nun ziyaretiyle ilgili de “İki dışişleri bakanı bir araya geldiği zaman, ikili ilişkilerin her boyutu görüşülür. Her alanda ne yapıyoruz konuşulur. Ama bizim için de hassas konular var. ABD’de devam eden bana göre FETÖ motifli davalar var. FETÖ'nün hala ABD'de olması ve adım atılmaması bizim için ciddi bir konudur. Pompeo göreve gelir gelmez Münbiç ile ilgili yol haritasını onaylamıştık. Şimdi ortak eğitim programları başladı, biraz gecikme var. Bu yol haritasının tamamının uygulanması bizim için önemlidir. ABD'nin sorumluluklarından bir tanesi de bu bölgeden bu teröristlerin temizlenmesidir. ABD bu teröristlere büyük destek verdi. Çoğunluğu Arap olan birçok şehrin kontrolünü de bunlara teslim etti. Bunların hepsini ele alacağız” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın şiddeti azaltma konusunda uzlaştığı Suriye’nin İdlib yerleşimiyle ilgili “buradaki radikal teröristler ne olacak?” meselesine ilişkin soruyu da yanıtladı. Çavuşoğlu, “İdlib mutabakatı siyasi çözüm için bir kapı açmıştır. Siyasi sürecin hızlandırılması gerekiyor. İdlib memorendumu kapsamında çalışmalar devam ediyor. Ağır silahların çekilmesi konusunda da bir sıkıntı yok. İdlib bölgesinden geçen iki otoyolun açılması da yıl sonuna kadar devam edecektir. Şu ana kadar atılan adımlardan Rusya'nın da memnun olduğunu biliyorum. Buradaki radikal gruplar ne olacak? Bu gruplar Halep'ten, Guta’dan, Humus’tan özellikle gönderilmiştir. Dara ve Deyrizor bölgelerinden bile radikal gruplar buraya getirilmiştir. Biz de sınırımızın öte tarafında radikal gruplar istemeyiz. Burada yabancı terörist savaşçılar da var. Burada nasıl tedbirler alınacak konusunda muhataplarımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suudi diplomatlara yaptırım uygulama ihtimali var mı?

Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’la ortak basın toplantısında, ABD ile ilişkilerin yanı sıra kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili mesajlar verdi.

Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluk binasına girdiği andan itibaren kayıp olan ve muhalif gazeteci kimliği nedeniyle öldürüldüğü iddia edilen Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Ancak Çavuşoğlu’nun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma çerçevesinde “diplomatik dokunulmazlık” hakkına sahip Suudi diplomatlara ilişkin herhangi bir yaptırım uygulama görüşünde olmadığı gözlendi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Viyana Sözleşmesi’nden doğan hakları kapsamında Suudi diplomatlara yönelik yurtdışı çıkış yasağı gibi uygulamalara gitme eğiliminde olmadığına işaret etti. Çavuşoğlu, “Bugün tabii Suudi Arabistan’ın herhangi bir diplomatı ülkesine gitmek isterse gidebilir, buna yönelik bir kısıtlama yok. Ama dün epeyce bir çabadan ve aradan sonra, başsavcılık uzmanlarla birlikte büyükelçilik binasına girdiler ve dün gece sabah beş gibi çalışmalarını burada tamamladılar. Bugün itibariyle de başkonsolosluk rezidansı ve araçlar dahil yine soruşturmalar devam edecektir” diye konuştu.

Bu noktada Suudi Arabistan tarafıyla işbirliğine vurgu yapan Çavuşoğlu, tüm dünyanın adeta gözlerini buraya kilitlediğini ve Türkiye’nin de Kaşıkçı’nın akıbetini öğrenmeyi amaçladığını söyledi. Çavuşoğlu, süreçte Suudi Arabistan’a işbirliği yanı sıra şeffaflık vurgusu da yaparak, “Herkes merak ediyor ortada bir can var gazeteci olması da önemli ama her şeyden önemlisi bir insan bir candan bahsediyoruz ve bunu açıklığa kavuşturmak durumundayız. Tabii kimleri sorguya alacak, kimlere ne sorular sorulacak bu başsavcılığın görevi, onlar karar verirler. Soruşturma kapsamında başsavcı adına ben şu kişiye bu kişiye soru sorulacak veya sorulmayacak diyemem ama yine Kaşıkçı’nın nişanlısıyla ilgili yine soruşturmalar devam ediyor, biliyorsunuz ifadeleri alındı. Hiç kimsenin kafasında bir soru işareti kalmayacak şekilde durumun açıklığa kavuşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG