Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: “Türkiye ve Rusya Suriye’de Ateşkes Anlaşması Hazırladı”


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de bir ateşkes anlaşması hazırladığını belirtti ve Ankara’nın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın iktidarda kalmasına muhalefetten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Rusya, İran ve Türkiye geçen hafta Moskova’da yaptıkları görüşmelerde ateşkes sağlanması konusunda yardıma hazır olduklarını belirtmişlerdi.

Çavuşoğlu, Ankara’da muhabirlere yaptığı açıklamada, “Suriye’de çözüm için 2 metin hazır durumda, biri siyasi çözüm diğeri de ateşkesle ilgili, her an uygulanabilirler” dedi.

Çavuşoğlu, Suriye muhalefetinin Beşar Esat’ı asla desteklemeyeceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı, “bütün dünya biliyor ki siyasi geçiş Esat ile mümkün değil, biz de biliyoruz ki bu insanları Esat’ın çevresinde birleştirmek mümkün değil” dedi.

Geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya, İran ve Türkiye’nin önceliğinin Suriye’de terörle savaş olduğunu, Esat’ı devirmek olmadığını belirtmişti.

Anadolu Ajansı, Moskova ve Ankara’nın ateşkes ile ilgili bir plan üzerinde anlaştığını belirtti. Ancak Kremlin haber ile ilgili yorum yapmadı.

Suriye muhalefetinden bir yetkili Ankara ve muhalifler arasında görüşmelerin bu hafta boyunca sürmesinin beklendiğini kaydetti ancak ateşkes anlaşmasına varıldığını teyit etmedi.

Anlaşmazlık noktası

Yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada Türkiye ve muhalifler arasındaki müzakerelerde anlaşmazlık noktasının, Rusya’nın Şam tarafını ateşkese dahil etmek istememesi olarak açıkladı.

Diğer bir muhalif yetkili ise Reuters’a yaptığı açıklamada muhalifler tarafında henüz ateşkesin kabul edilmediğini kaydetti.

Söz konusu yetkili, “ateşkesin ayrıntıları resmi olarak taraflara sunulmadı, bu zamana kadar bir anlaşma yok” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda konuştuğunu ve ateşkes ile yeni barış görüşmelerini desteklediğini belirttiğini kaydetti.

Suriye muhalefetinin önemli siyasi organı, muhalif gruplara bölgesel çabalara samimi şekilde işbirliği yapması çağrısında bulundu fakat Kazakistan’daki toplantıyı kast ederek hiçbir konferansa davet edilmediğini vurguladı.

TSK: 44 IŞİD’li etkisiz hale getirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri Çarşamba günü yaptığı açıklamada El-Bab operasyonu çerçevesinde 44 IŞİD militanının etkisiz hale getirildiğini, 117’sinin de yaralandığını belirtti.

Türkiye Ağustos ayında IŞİD ve Kürt güçleri sınırından uzaklaştırmak amacıyla Fırat Kalkanı Operasyonu’na başlamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG