Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: 'Rusya Türkiye’yi ABD’den Daha İyi Anlıyor'


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’yla Suriye’nin İdlib kenti konusunda yakın askeri işbirliği yapılabileceğine işaret ederek, “YPG konusunda Rusya'nın bizim hassasiyetlerimizi (ABD'den) daha iyi anladığını görüyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, TRT Haber’de Türkiye’nin dış politika gündemine ilişkin detaylı değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu’nun, Rusya’yı ön plana koyduğu açıklamalarıyla, Türk-Amerikan ilişkilerinde PYD-YPG konusunda yaşanan gerilim atmosferinde bir değişim olmadığı görüldü.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un, İdlib’in durumu görüşmek üzere Türkiye'ye geleceğini kaydeden Çavuşoğlu, “ABD bize her ay YPG'ye ne kadar silah verdiğinin raporunu gönderiyor, en son üçüncü raporu gönderdiler, zırhlı araç ve buldozer verdiklerini, silah vermediklerini yazdılar. Ama esas mesele (ABD’nin) vermemesi. ‘Ver, bize bildir’, bunun bir faydası yok bize. Bu silahları geri alabilecek misin? O konuda büyük bir soru işareti var. Rusya'nın YPG’ye herhangi bir silah yardımı yaptığı görülmedi” ifadelerini kullandı.

Irak Kürtlerine sert mesaj verdi: Referandum iç savaşa götürür

Bu arada Çavuşoğlu, Mesud Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) aldığı bağımsızlık referandumu kararı için “yanlış” diyerek, iç savaş uyarısında bulundu. Bölgede ne siyasi partiler, ne de halk arasında referandum yapılması konusunda fikir birliği olmadığını savunan Çavuşoğlu, “Referandum son derece yanlış bir karardı. Halkın derdi ekonomi, ciddi ekonomik sorunlar var. Asıl burada IKBY'nin Bağdat’tan alması gereken hakları nasıl alacağı, bütçeden alması gereken pay, aynı şekilde petrol gelirleri paylaşımı. Bunlar gibi konulara odaklanmamız lazım. Ülke bu kadar sorun yaşarken bir de bağımsızlık referandumu ülkedeki mevcut durumu daha da kötüleştirir. Allah korusun sivil savaşa kadar götürür” diye konuştu.

Bağdat’la Erbil arasındaki sorunların aşılması için üzerlerine düşen görev olursa yapacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Bizim Irak’taki Kürt kardeşlerimizle hiçbir problemimiz yok. Hiçbir yerdeki Kürt kardeşlerimizle bir problemimiz yok. Bizim problemimiz PKK, YPG gibi terör örgütleridir. IKBY’ye en güçlü desteği biz veriyoruz; peşmergenin eğitimi, ticari işbirliği, ekonomik yardımlar. Ama bu demek değildir ki böyle bir referandumu destekleyeceğiz” dedi.

Türkiye’de Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) da 17 Temmuz’daki son toplantısı ardından yayımlanan bildirgede, Irak’taki Kürt bölgesindeki bağımsızlık referandumu kararı için "hukuken ve fiilen uygulanamaz" ifadesine yer verilmişti. Referandumun Erbil, Duhok ve Süleymaniye vilayetlerinde düzenlenmesi öngörülüyor.

Çavuşoğlu, “Irak’ta koalisyon güçlerince yürütülen operasyon sonrasında Tel Afer’in Türkmenlere teslim edilmesi gerektiği” vurgusunu da yaptı.

Avrupa Birliği’ne (AB) karşı da sert sözler sarf eden Çavuşoğlu, “En son AB’ye mektup gönderdik. Vize serbestisi uygulanmadan geri kabul anlaşmasını uygulamayacağımızı resmen bildirdik. İkisinin birlikte uygulanması gerekiyor” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG