Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: ‘Rakka Operasyonu’nu Planlıyoruz’


Türkiye ile ABD arasında son günlerde yaşanan üst düzey temasların ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün, Rakka için operasyon planlaması üzerinde çalışıldığını ve detaylı düşünüldüğünü açıkladı.

Çavuşoğlu, bugün Antalya’da gazetecilere yaptığı açıklamada, önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nce (TSK) El-Bab’ın kontrol altına alınmış olmasını değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Ben inanıyorum ki El Bab temizlendikten sonra birçok kişi geri dönecek ve kendi evine, şehrine dönüp hayatını sürdürecek. Bugüne kadar 50 bine yakın Suriyeli, Fırat Kalkanı (Harekatı) başladığı günden bu yana Türkiye'den bu bölgeye dönmüştür. Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı, başta ABD'lilere ve Avrupalılara anlatmaya çalıştığı şey budur. Terörden arındırılmış bölge oluşturulunca Suriyeliler’e yardım etmiş oluruz. Bu işin insani boyutunu ihmal etmememiz lazım,” diye konuştu.

ABD tarafının Türkiye’ye yönelik ziyaretlerindeki sıklığa da açıklık getiren Çavuşoğlu, “Rakka operasyonunun planlamasını yapıyoruz. Kimler olmalı, kimler olmamalı. General (Joseph) Dunford Ankara'ya geldi. Her düzeyde Rakka'nın (operasyonunun) nasıl yapılabileceğini değerlendiriyoruz. Diğer ülkelerle de değerlendirme fırsatımız oldu. Doğru gruplarla kolay bir şekilde DEAŞ'ı temizleyebiliriz. Rakkalı insanlara güvenli şekilde teslim edebiliriz. Detaylı şekilde planlıyoruz, görüşüyoruz,” dedi.

ABD ile PYD’ye Münbiç’i boşaltma baskısı

ABD ile Türkiye ilişkileri açısından Suriye bağlamındaki en kritik konu ise, Ankara’nın terör örgütü PKK bağlantılı ilan ettiği PYD-YPG meselesi. Türkiye, Suriye’de El Bab’ın doğusundaki Münbiç’teki PYD’nin varlığını sürdürmesinden rahatsız.

Bu durumu değerlendiren Çavuşoğlu, “Münbiç'in YPG'lilerden temizlenmesi gerekiyor. ABD ile ortak heyet gönderdik. Heyetin ziyaretinde bizim kendi heyetin içindeki arkadaşlarımızın tespiti var. Oradaki halkın hepsi aynı şeyi söylüyor. Münbiçli olmayanlar terk etsin. Buradaki mesaj YPG'ye. Oradaki insanları göçe zorluyor. Kendi kantonunu oluşturmaya çalışıyorlar. Sürekli ABD'li dostlara ‘Verdiğiniz sözü tutun, YPG'liler Fırat'ın doğusuna çekilecek sözü verdiniz,’ diyoruz. Bir önceki yönetim sözünde duramadı. Yeni yönetimden beklentimiz YPG'lilerden temizlenmesi,” diye konuştu.

Trump yönetimi ile “yeni sayfa” beklentisi

Bakan Çavuşoğlu, ABD’deki Donald Trump yönetimine yönelik olarak ise şu görüşleri ifade etti: “ABD'nin Türk halkının güvenini kazanması lazım. Yoksa sağlıklı ilerlemez. Kazanmak için de önceki hataları düzeltmek lazım. Yeni yönetimin bugüne kadar ki yaklaşımından memnunuz. Bizim de arzumuz bu. Müttefiğimizle neden durduk yere kötü olalım. Ama bu noktaya nasıl geldiğimizi siz de biliyorsunuz. Yeni sayfa açmalıyız ama bunun içini doldurmak gerekiyor. Geçmiş yönetimin hatalarını kabul eden bir yönetim var. Bizim arzumuz ilişkilerin eski haline hatta daha ileriye dönmesidir.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG