Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: 'Müslümanlara Karşı Nefret Artıyor'


Dışişleri Çavuşoğlu New York’ta, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde başlayan Medeniyetler İttifakı 8. Küresel Forumu’nda bir konuşma yaptı.

Bakan Çavuşoğlu 14 yıl önce Türkiye ve İspanya’nın öncülüğünde başlayan çalışmaların zamanlamasının önemine dikkat çekti ve dünyada nefret, ayrımcılık ve kutuplaşmanın giderek arttığını belirti. Çavuşoğlu, dünyadaki aşırıcılık, İslamafobi, nefret ve polarizasyondaki yükselişe rağmen 14 yaşındaki, ‘Medeniyetler İttifakı’nın’ yaptığı çalışmalarla akıllıca genişlediği, dünyada insanlara değişik kesimlere ulaşıp fark yarattığını kaydetti.

Çavuşoğlu, “Çeşitlilik zenginliktir. Avrupa ülkelerinde popülizm ve aşırı sağ yönetimler artıyor. Fobiler, ırkçılık, ayrımcılık ve İslam karşıtlığı da artan mülteci göçlerine paralel bir oranda yükseliyor. Müslümanlara karşı nefret artıyor” dedi.

Türkiye’nin, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu kolay mı? Hayır hiç de kolay değil. Fakat yapılması en doğru şey. Yeni evleri olarak ülkemize göçen insanlar toplumumuzu zenginleştirdi” diye konuştu.

Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda kutuplaşma ve aşırıcılığa karşı ortak mücadele etme çağrısı yaparak, " mücadele için birlik olalım. " dedi. Türkiye'nin ortak mücadeleye destek vermek için hazır ve istekli olduğunu kaydetti.

Guterres: “ Sinagog katliamı sonrasında Müslüman toplumunun davranışı Medeniyetler İttiakı’nın misyonunu anlatıyor

Medeniyetler İttifakı’nın 8. Küresel Forumunun açılışında bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözlerine kısa bir süre önce Pitssburg’daki sinagoga düzenlenen kanlı saldırıdan duyduğu üzüntüyü ifade ederek başladı.

Sinagog’da ibadet eden Yahudilerin korkunç bir şekilde vurularak öldürüldüğünü kaydetti. Guterres,” Ancak olay sonrası ortaya çıkan sonuçlardan oldukça etkilendim.” Dedi. Genel Sekreter Guterres, kentteki Müslüman toplumunun olay sonrasında Yahudilerle dayanışma içerisine girdiğini kaydederek, “ Müslüman toplumu, kurbanlara yardım etmek için on binlerce dolar topladı. Toplum liderlerinden biri, ‘ihtiyacınız olanı bize bildirin.Orada olacağız’ dedi. İşte bu davranış Medeniyetler İttifakı'nın misyonunun özünü yansıttı." dedi.

Genel Sekreter Guterers, "Dünya için kurmamız gerekenler, barış, güvenlik, sürdürülebilir kalkınma olmalıdır. Medeniyetler İttifakının rolü, daha barışçıl, adil ve dirençli toplumlar inşa etmektir. Bunun için, farklı kimliklerin, inançların ve kültürlerin insanların uyum içinde, ayrımcılık ve zulümden arınmış olarak yaşayabileceği koşulların sağlanmasını teşvik etmeliyiz. Ne yazık ki günümüzde kültür, inanç ve yanlış bir kimlik kavramı hala farklı bölgelerde ciddi sorunlar ve tehditler yaratıyor. “ diye konuştu.

“ Neo Nazi örgütleri ve Anti Semitizm yeniden yükseliyor”

Myanmar'da Arakanlı Müslümanların yaşadığı çaresizlikleri ortada olduğunu vurgulayan Guterres, “ Dünyanın bir çok yerinde insanlar etnik temizliğe maruz kalıyor. Irak'ta Yezidi halkının çilesi ortada. IŞİD, Yezidilerin erkeklerini katletti. Kadınları ve kızları köle diye sattı. Kimliklerinden dolayı insanların hedef haline gelmesi bir utanç kaynağıdır. Günümüz dünyasında, kimlikleri, dinleri, kültürleri veya etnik kökenleri nedeniyle insanlar nefretle kuşatılıyor. Bunu ayrıca Neo Nazi örgütlerinin ve anti Semitizm'in yeniden yükselmesiyle görüyoruz. “ dedi.

“ Çeşitlilik bir tehdit değil bir zenginliktir”

Gutarres, dünyanın en savunmasız ve muhtaç insanlarından olan mülteciler ve göçmenlerin yaşadıkları ayrımcılık ve zorlukların ortada olduğu belirterek,
“ İşte bu yüzden çeşitliliğim bir tehdit olarak değil ama bir zenginlik olarak görüldüğü saygılı toplumların kurulması için hep birlikte çalışmalıyız. Öncelikle samimi ve kapsayıcı diyaloga girmeliyiz. İşte bu yüzden Medeniyetler İttifakına ihtiyacımız var bu yüzden tüm inanç ve kültürlerden ve kimliklerden insanlar barış içinde, güvende ve korkusuzca birlikte yaşayabilirler.” Dedi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG