Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: "Kıbrıs’ta Rumlar AB ile Şımardı"


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Sorunu nedeniyle Avrupa Birliği’ni (AB) suçlayarak “Burada iyi niyet yok. 2004'te referandumda Annan Planı'nı reddettiler, ağabeyleri onları ödüllendirdi, hemen AB'ye aldılar. Şımarttılar tabii. Ne yapsalar destek buluyorlar. Şimdi orada da küçücük bir taraf üye ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği değil birçok süreci de tıkıyorlar. Esasen AB de buna çanak tutuyor işin doğrusu” dedi.

Çavuşoğlu, Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser ile ortak basın toplantısında, Kıbrıs’ta Rum tarafınca Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerine başlamasına tepki gösterdi. İsviçre'nin Crans-Montana kentindeki Kıbrıs müzakereleri sürerken böylesi bir adım atılmasıyla Yunanistan ve Rum tarafının kötü niyetini gösterdiğini söyleyen Çavuşoğlu, kabul edilemez bir tablo oluştuğunu vurguladı. Çavuşoğlu, “Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı olarak burada adım atması doğru değildir. Çünkü Kıbrıs adası etrafındaki rezervlerde Kıbrıs Türk halkının da hakkı vardır. Planları şuydu, bu süreci 12'sine kadar uzatmak ve ertelemek. 12'sinde tek taraflı attıkları adım karşısında Türkiye ve KKTC birlikte tabii ki duyarsız kalmayacak, adım atacaktı. Bunu bahane göstererek masadan kaçacaklardı. Bu planı biz gördük. Ama istedikleri gibi olmadı ve Crans-Montana”da süreç onların yüzünden tıkandı” diye konuştu.

Sonuçta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Konferansı'na bu şekilde devam edilemeyeceğine karar verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, Kıbrıs’taki çözümsüzlükten dolayı AB’yi suçladı. Çavuşoğlu, “Burada iyi niyet yok. Şimdi madem Türk tarafının hakkı var, bunu da kendileri söylüyor, o zaman niye çözüme odaklanmıyorsun da tek taraflı faaliyette bulunuyorsun? Ama alıştılar. 2004'te referandumda Annan Planı'nı reddettiler, ağabeyleri onları ödüllendirdi, hemen AB'ye aldılar. Şımarttılar tabii. Ne yapsalar destek buluyorlar. Şimdi orada da küçücük bir taraf üye ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği değil birçok süreci de tıkıyorlar. Esasen AB de buna çanak tutuyor işin doğrusu. Kimler, AB içinde hangi ülkeler Kıbrıs sorununun arkasına saklanıyordu, onların gerçek yüzünü de görmeyi çok istiyordum işin doğrusu. Ama artık bundan sonra başka süreçler olacak Kıbrıs'ta. Ömür boyu bu şekilde bu süreç gidemez” açıklaması yaptı. Çavuşoğlu, AB’nin Türkiye’ye verdiği sözlerini de tutmadığını söyleyerek, AB tarafından samimiyet beklediklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ziyaretiyle bugünden itibaren orada her kesimle temasta bulunarak, yol haritasını belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Işık’tan S-400 açıklaması

Türkiye’nin dış politikası bakımından bir başka önemli mesaj da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’tan geldi. TBMM’de gazetecilere açıklamalar yapan Işık, Rusya’dan S-400 savunma füzeleri alımıyla ilgili nihai noktada olduklarını söyledi. Işık, “S-400 konusu nihai noktaya geldi. Yani görüşmeler olumlu sonuçlanmak üzere. Ama bu işlerde nihai imza atılmadan her şey bitti denmez. Ama olumlu bir noktadayız. Artık nihai aşamadayız. Şu anda bir sorun gözükmüyor. Şu anda imza atılmadan takvim vermeye kalkarsak biz de mahçup olabiliriz siz de kamuoyunu yanıltma gibi bir şeyle karşı karşıya kalırsınız” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG