Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: ’İsrail ile Görüşmeler Sürüyor’


Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısı nedeniyle önceki gün New York'a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla, İsviçre'de yürütülen görüşmelere ilgili yaptığı açıklamada,”Bizim şartlarımızdan bir tanesi yerine geldi. Diğer iki şartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor” dedi.

New York’ta sürdürdüğü temaslarını Anadolu Ajansı ve TRT’ye değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesiyle ilgili sorulan bir soruyu, “Tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. Bizim şartlarımızdan bir tanesi yerine geldi. Diğer iki şartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor. Nasıl kararlaştırılacak? Hangi adımlar atılacak? Ama henüz bir somut adım atılmış değil. Görüşmeler devam ediyor. İleriki süreçte bunun nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz. Görüşme olmadan tüm bunların detaylarını konuşmak mümkün değil. Bu görüşmelerin devam etmesi gerekir" diye yanıtladı.

‘Bazı ülkeler sulandırmaya çalışıyor’

Dün gerçekleşen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısıyla ilgili de görüşlerini açıklayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,” Viyana sürecinin devamı niteliğindeki toplantıya, 17 ülkenin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin de dahil olduğu üç uluslararası organizasyonun temsilcilerinin de katıldığını söyledi.

Çavuşoğlu toplantıda, Suriye'nin geleceğiyle ilgili tüm konuların konuşulduğunu, ancak IŞİD ile mücadeleye ilişkin ülkedeki siyasi dönüşüm konularının ön plana çıktığını, muhaliflerin Riyad'daki toplantıda alınan kararların yanı sıra, koordinatör seçilmesi ve müzakere heyeti seçme çalışmaları gibi çabaları bulunduğunu belirtti. Bakan Çavuşoğlu, “Bazı ülkeler bunu sulandırmaya çalışıyor” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de yaşananlara ilişkin çeşitli platformlarda uzun süredir görüşlerini açıkladığını, bu ülkede yaşananlara çözüm bulma amacıyla önce Cenevre sonra da Viyana sürecinin yapıldığını belirtti.

‘Esat’ın gitmesi gerek’

New York'taki toplantıda ise IŞİD' in Suriye ve Irak'tan temizlenmesi ile Suriye'de meşru bir hükümet kurma konularının öne çıktığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Tabii ki geçiş hükümeti olacak. Tabii ki bunun modaliteleri belli ama Esat’ın da gitmesi lazım. Bizim pozisyonumuz net. Bunu sulandırmamak gerekir. Muhalefetin attığı adımları, aldığı kararları da sulandırmamak gerekir. Aksi takdirde ateşkes ve Suriye'de kalıcı bir çözüm olmaz" dedi.

Uzlaşı sonrası sürecin çok iyi işletilmesinin, tüm Suriye'de ateşkesin sağlanmasının önemine işaret eden Çavuşoğlu, muhalefetin ekibini oluşturmaya başladığını, rejimin de kendi ekibini oluşturması gerektiğini belirtti. Rejimin Cenevre'ye gönderdiği gibi bir ekip göndermemesini isteyen Çavuşoğlu, müzakere sürecinin başarıya ulaşabilmesi için rejimin de gerekli adımları atması gerektiğini ifade etti.

Esat'ın gitmesini sağlayacak bir sürecin olması gerektiğini savunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bunları sağlamadığımız sürece, Esat öyle veya böyle görevde tutulmaya çalışılırsa, muhalefeti Esat'ın etrafında birleştirmeyeceğimizi bilmemiz lazım” dedi. Suriye Devlet Başkanı Esat gitmeden, IŞİD ile mücadele etmenin mümkün olmadığını belirten Çavuşoğlu, Esat'ın gitmesini isteyen ülkelerin bile bunun farkında olduğunu kaydetti.

Ban Ki Moon ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Antalya'da yapılan başarılı G-20 Zirvesi için Bakan Çavuşoğlu'nu tebrik etti. Ayrıca, Paris'te yapılan iklim zirvesinde ve bugün New York'ta yapılan Suriye toplantısı için Türkiye'nin yaptığı katkılardan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu’nun da Genel Sekreter Ban Ki Moon’a, Suriye toplantısının önemini vurguladığı, Suriye'de siyasi bir dönüşüm sürecinin gerekli olduğunu, bu süreç yaşanmadan Suriye'deki soruna çözüm bulunmasının zor olduğunu söylediği belirtildi.

Görüşmede, Ortadoğu'daki gelişmeler ve Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. BM Genel Sekreterinin ‘Dünya İnsani Zirve'nin’ önümüzdeki yıl Türkiye’de düzenlenmesi konusundaki minnettarlığını da dile getirdiği ifade edildi.

New York’ta yoğun temas trafiği

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye toplantısı için geldiği New York'ta, çeşitli temaslarda bulundu. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Konsolosluğu çalışanları ile de bir araya geldi. Turken Vakfı’nın onuruna verdiği yemeğe katılıp burada vakıf üyeleri ve öğrencilerle bir araya geldi. Türk Amerikan Dernekleri Yönlendirme Komitesi Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi. New York’ta AK Parti temsilcileri ile bir araya gelip seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr ve Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile görüştü. Çavuşoğlu, New York’ta temaslarını tamamlamasının ardından Türkiye’ye döndü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG