Erişilebilirlik

Çavuşoğlu Berlin'de IŞİD'le Mücadeleyi Görüştü


Mevlüt Çavuşoğlu ve Frank-Walter Steinmeier
Mevlüt Çavuşoğlu ve Frank-Walter Steinmeier

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier ile Berlin'de bir araya geldi. Görüşmede Türk-Alman ikili ilişkileri ve Avrupa Birliği üyelik sürecinin yanı sıra özellikle terör örgütü IŞİD'e karşı mücadele ve Türkiye'nin güneyindeki durum gibi güncel konular ele alındı.

Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı olarak ilk kez Berlin’i ziyaret ederken, iki bakanın buluşmasının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Bakan Steinmeier, Türkiye’nin Suriye ve Irak’tan kaçan mültecilere büyük oranda destek sağladığını ve büyük bir yük üstlendiğini belirtti.

Alman bakan, IŞİD'e karşı uluslararası mücadelede Türkiye’nin, Irak ve Suriye'ye geçmeyi hedefleyen binin üzerinde genç cihatçıyı engelleyerek kararlı bir tavır koyduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, Irak ve Suriye'deki yabancı savaşçı ve teröristlerin sadece söz konusu ülkelerde değil, Türkiye'ye yönelik de ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'ye IŞİD’le mücadele konusunda ‘bazı haksız ithamlar’ yapıldığını savunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Türkiye terörden çok çekmiş bir ülkedir, terör saldırılarına maruz kalmış bir ülkedir. Biz bu konuda çok kararlıyız” ifadesini kullandı. Hükümetin terörle mücadele konusunda Batılı ülkelerle sıkı bir işbirliği yapmayı arzuladığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’yi Irak ve Suriye'ye geçişte transit olarak kullanmayı amaçlayan yabancı savaşçılar konusunda istihbarat paylaşımının artırılmasını istedi. Bakan “Bu insanlar, ülkelerden ayrılmadan önce tespit edilip engellenebilirse en ideali” derken, ondan sonraki aşamada bilgi paylaşımı ile Türkiye'ye girişlerinin engellenebileceğini ve yakalandıktan sonra sınır dışı edilmelerinin gerektiğini açıkladı.

Her iki bakan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Irak konulu özel toplantısı için yarın New York'ta olacak. Toplantıya Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’in başkanlık etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG