Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: ‘Avrupa’da Din Savaşları Başlar’


Hollanda’da Mark Rutte’nin yeniden başbakan seçilmesiyle sonuçlanan seçimleri yorumlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’ya “din savaşları” gelebileceği uyarısında bulundu.

Rutte’nin galibiyetini, “Faşist Wilders’la arasında hiçbir fark yok, hepsi aynı kafa” sözleriyle yorumlayan Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Nereye varacaksınız, Avrupa'yı nereye götürüyorsunuz, Avrupa'yı çökertmeye başladınız. Avrupa'yı uçuruma götürüyorsunuz. Yakında Avrupa'da din savaşları da başlar, başlayacak. Bu gidişle öyle.”

Hollanda seçimlerinde, Wilders'ın İslam karşıtı partisi, 20 koltuk kazandı. Başbakan Rutte'nin partisi VVD ise 33 sandalye aldı.

"Rutte Türkiye gibi bir dostu kaybetti"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Rutte’yi eleştirdi.

Erdoğan, "Ey Rutte, sen seçimi birinci parti olarak almış olabilirsin. Ama bilesin ki Türkiye gibi bir dostunu kaybettin,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rutte’yi Eleştirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Türkiye ile Avrupalı liderler arsındaki diplomatik gerginlik, Türk yetkililerin Hollanda ve Almanya’da seçim kampanyası yapmalarına izin verilmemesi üzerine iyice tırmandı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında alınan sert önlemler ve operasyonlar nedeniyle Türkiye- AB ilişkileri gergindi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Nisan referandumu için kampanya yapmak üzere geçen Cumartesi günü Hollanda’nın Rotterdam kentine gidiyordu. Çavuşoğlu’nun uçağının ülkeye inmesine izin vermemesi sonrasında kentte yer yer sert çatışmalara varan şiddet olayları yaşanmıştı.

Türkiye, Erdoğan’ın yetkilerini genişletecek anayasa değişikliğini öngören referandum için Nisan ayında sandık başına gidiyor. Hollanda ve Almanya’da yapılması planlanan seçim kampanyalarıyla Avrupa’da yaşayan milyonlarca Türk’ün desteğinin alınmasını planlanıyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce yaptığı açıklamada da AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının iptal edilebileceği tehdidinde bulundu. AB Komisyonu sözcüsü, Türkiye’nin mültecileri geri kabul anlaşmasını uygulamasını umduğunu söyledi.

"Hollanda seçimlerine Türkiye ayar verdi"

Başbakan Binali Yıldırım da Çankırı’da referandum mitinginde yaptığı konuşmada Hollanda seçimlerine Türkiye’nin ayar verdiğini söyledi. Yıldırım, “Ey Hollanda, Almanya özgürlükçü görünüp yasak uygulamak size yakışıyor mu? Teröristleri koruyup, kollayacaksınız, bakanlarımız geldiğinde de yolunu kesip, konuşturmayacaksınız. Soydaşlarımızın üzerine de atlarınızla, itlerinizle yürüyeceksiniz. Bu zorbalık, yasakçı zihniyet Avrupa için kara bir lekedir. Artık Avrupa bile siyasetini Türkiye'ye göre yapıyor. Bakın sonuçlara... Türkiye, Hollanda seçimlerine de ayar verdi. Bir müddet daha ırkçılığı Avrupa'da frenledi. Ama aklınızı başınıza alın, bu düşmanca politikalar, İslam, Türk düşmanlığı, İslam korkusu sizi doğru bir sonuca götürmez,” dedi.

'Hollanda Seçimlerine Türkiye Ayar Verdi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG