Erişilebilirlik

Çavuşoğlu ABD’ye Rakka Uyarısı Yaptı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’yi PYD-YPG ile işbirliğine devam etmemesi yönünde uyararak, “ABD’nin, sadece Rakka’yı temizlemekle değil Suriye’nin geleceğini planlamakla yükümlü olduğunu da bilmesi lazım. Bilmemiz lazım. Bunu da hep birlikte başarmamız lazım. Terör örgütleriyle değil” dedi.

Çavuşoğlu, A Haber kanalındaki röportajında, ABD ile Türkiye ilişkileri açısından değerlendirmelerde bulundu.

ABD yönetimini “Suriye’deki vahşi iç savaşın bitirilmesi” konusunda “geç kalmak” ile suçlayan Çavuşoğlu, çaba sarf edilmesine rağmen Suriye’de tam anlamıyla ateşkes sağlanamadığını da ifade etti.

Münbiç’te halen YPG unsurları bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, Münbiç’i Arap yerleşimi olarak yorumladı ve halkın sadece yüzde 2’sinin Kürt olmasına karşın yerel halkın YPG tarafından sürgüne gönderildiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Bu şartlarda halen Menbiç’te bir Türk askeri operasyonu mümkün mü? ABD, Rakka’da eğer PYD/YPG ile Türkiye olmaksızın operasyonda ısrar ederse Türkiye'nin tepkisi ne olacak?” sorusuna karşılık, Türkiye’nin tepkisini ABD’ye hali hazırda iletmiş olduklarını söyledi. Çavuşoğlu, “Suriye'nin geleceği için bu tür işbirlikleri çok tehlikeli ve risklidir. Suriye'nin birliği ve bütünlüğünü de sağlamaz. ABD'nin, sadece Rakka’yı temizlemekle değil Suriye'nin geleceğini planlamakla yükümlü olduğunu da bilmesi lazım. Bilmemiz lazım. Bunu da hep birlikte başarmamız lazım. Terör örgütleriyle değil” diye konuştu.

Çavuşoğlu, ayrıca “Böyle büyük bir sorunu çözmek için tabii ki ABD ve Rusya'nın rolü önemli ama Türkiye de bugün Suriye konusunda en önemli aktör haline geldi. Bir çözüm için tüm bu ülkelerle (ilişkilerimizi), diğer bazı konulardaki görüş ayrılıklarımızı bir kenarda tutarak sürdürmek isteriz” görüşünü de aktardı.

ABD'nin Suriye’nin başkenti Şam’ın güneyini vurmaya hazırlandığı iddialarıyla ilgili olarak Çavuşoğlu, ABD'nin şu anda herhangi bir yeri vuracağına yönelik bir bilgi veya istihbaratın bulunmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Biz diyoruz ki; hiç bunlara gerek olmadan, bir an önce siyasi çözüm gelsin, geçiş hükümeti iş başına gelsin, artık Esed’den bu ülke kurtarılsın, ülke seçime hazırlansın, DEAŞ ve El Nusra gibi örgütleri de temizleyelim Suriye'den. Artık Suriye'nin geleceğiyle ilgili kararı Suriye halkı versin” dedi.

AB’ye de anlaşma uyarısı

Avrupa Birliği (AB) ile vize muafiyeti sürecine de değinen Çavuşoğlu, Türkiye’nin yerine getirmediği söz konusu 5 kriter ile ilgili ne yapıp yapmayacaklarını yazılı olarak AB’ye vereceklerini de açıkladı. Çavuşoğlu, “Vize serbestisi, göç anlaşması ve geri kabul anlaşması birbirine bağlantılı anlaşmalardır, üçünün birden uygulanması gerekiyor. AB'den olumsuz cevaplar alırsak o zaman tüm bu anlaşmaları gözden geçirmek veya askıya almak da en doğal hakkımızdır” görüşünü de ifade etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG