Erişilebilirlik

Çatışmaların 5. Yılında Suriye’de Barış Umudu


Çatışmaların 5. Yılında Suriye’de Barış Umudu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Suriye muhalefeti Pazartesi günü başlayacak barış görüşmelerine katılacağını açıkladı. Ancak Suriye hükümeti ile bir anlaşmaya varılması şansını çok görmediğinin mesajını da verdi.

Suriye’de şiddeti azaltan ama durduramayan ateşkesin yürürlüğe girmesinden iki hafta sonra barış görüşmeleri Cenevre’de başlıyor.

Yüksek Müzakereler Komisyonu Suriye’de siyasi çözüm bulunması için görüşmelere katılacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmelerin, yeni yönetim, anayasa ve seçimler üzerinde odaklanacağını söyledi. Yüksek Müzakereler Komisyonu, tam yetkili geçici bir yönetim kurulmasını ve Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda ısrarcı olacağını belirtiyor.

Şam rejimini suçlayan Yüksek Müzakereler Komisyonu Koordinatörü Riad Hicab, hükümetin suç işlediğini bildiklerini söyledi, Şam’ın hava ve kara operasyonuna hazırlandığını kaydetti. Hicab’a göre Suriye rejimi siyasi süreci bitirmek istiyor.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mistura’nın barış görüşmelerine Kürtleri de çağırması gerektiğini belirtti.

Suriye Palmira’yı almak için harekete geçti

Rus hava saldırıları ile desteklenen Suriye ordusu da antik Palmira kentini geri almak için harekete geçti. Amaç, ülkenin doğusundaki Deir el Zur bölgesine bir yol açmak.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütüne göre Rus hava kuvvetleri Çarşamba gününden bu yana Palmira’ya onlarca hava saldırısı düzenledi.

Suriye güçleri antik kentin 7 km uzaklığında IŞİD ile çatışıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlem Direktörü Rami Abdulrahman, operasyonu geniş çaplı olarak niteledi ve amacın bölgede kontrolü yeniden ele almak olduğunu söyledi.

IŞİD Palmira’yı almasından bu yana antik tapınakları havaya uçurdu, Birleşmiş Milletler kültür dairesi UNESCO bunu savaş suçu olarak niteledi.

IŞİD Suriye’de 27 Şubat’ta yürürlüğe giren ateşkese dahil edilmemişti.,

Palmira’nın geri alınması ve doğuya doğru ilerlemek Rusya’nın Suriye’ye müdahil olmasından bu yana Şam rejimi için en önemli kazanım olacak. Rusya’nın yardımıyla Şam, Halep çevresinde bazı bölgeleri IŞİD’den geri almış durumda.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG