Erişilebilirlik

Cassini’den Olağanüstü Görüntüler


Uluslararası Cassini uzay aracı yeryüzüne yeni fotoğraflar yolladı. Satürn gezegeni ile aylarını inceleyen Cassini’nin görüntülerinde Nil Nehri vadisine benzer bir oluşum gözleniyor. Yetkililer, bu görüntünün Satürn’ün aylarından Titan’a ait olduğunu bildirdi.

Nehir vadisinin uzunluğu 400 km olarak tahmin ediliyor.

Avrupa Uzay Dairesi yetkilileri bunun, dünyanın dışında bu büyüklükte bulunan en uzun “nehir sistemi” olduğunu bildirdi. Bu nehrin varlığına dair geçmişte de bazı görüntüler elde edilmiş, ancak bunlar Cassini’den gelen yüksek kaliteli görüntüler kadar belirleyici olmamıştı.

Yetkililer, vadinin bir tür sıvı ile dolu olduğunu düşünüyor. Bunun nedeni de Cassini’den alınan verilerde vadi boyunca görüntünün daha koyu renkli olması.

Nehirin bazı yerlerde kıvrılarak ilerlediği de kaydediliyor. Ancak Cassini ekibinin Amerikalı uzmanları nehrin bir ana hat boyunca ilerlediğine işaret ettiğini söylüyor.

Satürn’ün ayı Titan, dünya dışında, yüzeyinde sıvı olduğu bilinen tek yer. Ancak bu sıvı yeryüzündeki gibi su değil. Titan’ın nehir, göl ve okyanusları metan gibi sıvı hidrokarbonlardan oluşuyor.

Cassini Titan’da sıvı bir nehrin varlığını ilk kez 2008 yılında keşfetmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG