Erişilebilirlik

Carter NATO'dan Daha Fazla Katkı İstedi


ABD Savunma Bakanı Ashton, NATO toplantısı sırasında Genel Sekreter Stoltenberg'le de bir araya geldi.
ABD Savunma Bakanı Ashton, NATO toplantısı sırasında Genel Sekreter Stoltenberg'le de bir araya geldi.

IŞİD’e karşı mücadeleye doğrudan katılmasa da katkı verme çabalarını arttırmaya çalışan NATO yeni seçenekleri devreye sokmaya çalışıyor. ABD ise NATO’nun katkısının şu andakinden daha fazla olması gerektiği görüşünde

NATO savunma bakanlarının Brüksel’de bir araya geldikleri iki günlük toplantıda IŞİD’e karşı mücadelede devreye sokulabilecek opsiyonlar da ele alındı. ABD, uzun süredir İttifak’ın daha etkin katkı sağlamasını istiyor. Washington atılan bazı adımlardan memnuniyet duysa da istenilen aşamaya ulaşılamadığı görüşünde.

Toplantıya katılan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ülkesinin daha fazla beklenti içinde olduğu mesajını NATO müttefiklerine bir kez daha iletti. NATO, şu ana kadar Ürdün’de eğitim verdiği Irak askerlerini Irak içinde eğitme kararı alırken bölgeye erken uyarı uçağı AWACS gönderme konusunu değerlendirmeyi sürdürüyor.

Carter, IŞİD bölgede daha çok savunma pozisyonuna geçip zemin kaybederken NATO’nun koalisyonun kazanımlarını konsolide etmesine yardımcı olarak anlamlı bir katkı sağlayabileceğinin altını çizerek, “NATO’nun daha fazlasını yaptığını görmek isterim. NATO’nun IŞİD’in yıkımını hızlandırmak için yapacağı daha fazla şey olduğuna inanıyorum” dedi.

Carter gelinen aşamada NATO’nun daha fazla katkı sağlamasını istese de mevcut katkıların da öneminin altını çizerek bunların ikincil nitelikte olmadığı mesajını verdi. NATO’nun IŞİD’le mücadeleye sağlayabileceği ek katkıların 8-9 Temmuz’da Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılacak NATO Zirvesi’nde netleştirilmesi ve nihai karara bağlanması öngörülüyor.

YENİ BAKANLA İLK TEMAS

Carter, toplantı sırasındaki ikili temasları bağlamında Milli Savunma Bakanı olarak atanan Fikri Işık ile de ikili bir görüşme gerçekleştirdi. NATO’da basına konuşan Işık, “verimli ve samimi” olarak nitelediği görüşmede terör örgütlerine karşı topyekün mücadelenin gerekliliği üzerinde durulduğunu söyledi.

Işık, “Terör örgütleri arasında bir ayrım yapılmaması gerektiğini, bölgede özellikle durumun çok hassas olduğunu, bugün kısa vadeli çıkarlar için yapılacak işbirliğinin yarın müttefiklerimize çok daha büyük zararlara yol açabileceği noktalarını kendilerine samimiyetle vurguladık” dedi.

Işık, “Biz PYD’nin YPG’nin terör örgütü olduğunu, ABD’nin bunlarla işbirliği yapmasının yanlış olduğunu, Türkiye’nin bu noktadaki hassasiyetini anlamalarını ve PKK’ya gösterilen tavır gibi PYD’ye de ve diğer terör örgütlerine de aynı tavrı göstermeleri gerektiğini ifade ettik” ifadelerini kullandı. Işık bu konuları gündemde tutmaya devam edeceklerini belirtti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG