Erişilebilirlik

Çapoğlu: "Türkiye Başkanlık Sistemine Hazır Değil"


Ankara'daki Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Profesör Gökhan Çapoğlu, hiç tartışılmadan böyle bir değişikliğin yarar getirmeyeceğini söylüyor

Türkiye'de başkanlık sistemi uygulanabilir mi? Başkanlık sistemi uygulanan Amerika'daki siyasi yapının dünyada başka başarılı örneği var mı? Federatif sistem Ortadoğu'daki karışık tabloya bakarak Türkiye için ne gibi sıkıntılar yaratabilir? Kürt azınlıkla ilgili reformlar yeni anayasada yer alacak mı? Yeni anayasa yazım çalımaları sürerken en zor konular, sıkıntılar neler?

Ankara'daki Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı, eski milletvekili Profesör Gökhan Çapoğlu, başkanlık sisteminin federatif yapıya, eyalet sistemine ve dar bölge seçim sistemine dayanması yüzünden Türkiye için ciddi sorunlar çıkarabileceğini söylüyor. Profesör Çapoğlu'na göre, Türkiye'de güçler ayrılığındaki sorunlar yüzünden de bu sistemin uygulanması zor görünüyor. Ama en önemlisi bu konunun yeterince tartışılmamış olması.

Profesör Çapoğlu, Suriye, Irak ve İran'daki Kürt azınlıkların durumunun ne olacağına bağlı olarak bölgede ciddi değişiklikler yaşanabileceğini ve bu değişikliklerden Türkiye'nin de etkilenebileceğini düşünüyor.

Profesör Gökhan Çapoğlu ile Hülya Polat'ın yaptığı söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz:


XS
SM
MD
LG