Erişilebilirlik

Cannes'da Nuri Bilge Ceylan'a 'Grand Prix'


Cannes'da 'Büyük Ödül'ü paylaşan Nuri Bilge Ceylan
Cannes'da 'Büyük Ödül'ü paylaşan Nuri Bilge Ceylan

Dünyanın en prestijli film festivali olan Cannes Film Festivali’nin 64’üncüsü sona erdi. Başarılı Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan “Bir Zamanlar Anadolu’da” adlı filmiyle festivalin ikinci en önemli ödülü olan ‘Büyük Ödül’e layık görüldü. Festival’de altın palmiyeyi ise Amerikalı yönetmen Terence Malik, ‘Hayat Ağacı’ adlı filmi ile aldı.

Fransa’nın Cannes kentinde 11-22 Mayıs tarihlerinde yapılan geleneksel Uluslararası Cannes Film Festivali’nin 64’üncüsü dün sona erdi. İki hafta süren ve birbirinden iddialı 20 filmin yarıştığı 64. Cannes Film Festivali’nde dün ödüller sahibini buldu. Başkanlığını sinema tarihinin önemli aktörlerinden Robert de Niro’nun yaptığı Festival jürisinin işi bu sene bir hayli zor oldu. Zira Terence Malik, Nanni Moretti, Dardenne Kardeşler, Lars Von Trier, Nuri Bilge Ceylan gibi birbirinden iddialı film ve yönetmenler yarıştı.

Türkiye’nin son dönemlerdeki en büyük yönetmeni olan Nuri Bilge Ceylan, ‘Bir Zamanlar Anadolu’da filmi ile Festivalin ikinci önemli ödülü ‘Büyük Ödül’ü aldı. Ceylan ödülünü ‘Bisikletli Çocuk/Le Gamin au Velo’ filminin yönetmeni Dardenne Kardeşler ile paylaştı.

Ödülünü ünlü yönetmen Emir Kusturica’dan alan Ceylan, filminin Festivalin son günü gösterilmesinden üzüntü duyduğunu, jürinin birbiri ardına film izlemekten yorgun düşeceği için kendi filmini yeterince dikkatle izleyemeyeceği endişesinde olduğunu belirterek, büyük ödülü almayı beklemiyordum. Jüriye ve özellikle Festival Başkanı Gilles Jacob ve Thierry Fremaux’ye teşekkür ediyorum’ dedi. Ceylan’ı, filmin 5 erkek oyuncusu ayakta alkışladı.

Altın Palmiye ise izlendiğinden bu yana favori olarak gösterilen Amerikalı Yönetmen Terrence Malik’in ‘Tree of life/Hayat Ağacı’ filmine layık görüldü. Terence Malik, İngilizce teşekkür yaptığı konuşmada ‘Hayatımda hiçbir zaman bu kadar Fransızca konuşmak istememiştim’ dedi. Malik de ödülünü Jane Fonda’da aldı

Juri Özel Ödülü’nü genç Fransız kadın yönetmen Maiwenn’in ‘Polisse’ adlı filmi aldı. En iyi senaryo ödülü başarılı İsrail filmi ‘Dipnot’un senaristi Joseph Cedar’a verildi.

‘Hitler’e sempatim var’ sözleri ile Festival tarafından ‘istenmeyen adam’ ilan edilen ve Cannes’ı terk etmek zorunda kalan’ usta yöentmen Lars Von Trier’in filmi ‘Melancholia’ yarışma kapsamında tutulmuştu. Festival jürisi filmdeki başarılı oyunuyla Kirsten Dunst’ı en iyi kadın oyuncu seçti. Son anda yarışmaya dahil edilen sessiz ve siyah-beyaz teknikle çekilen ‘The Artist’ filminin Fransız oyuncusu Jean Dujardin da en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü. En iyi mizansen ödülünü ise ‘Drive’ filminin yönetmeni Nicolas Winding Refn aldı.

XS
SM
MD
LG