Erişilebilirlik

Cannes Film Festivali Başladı


Avustralyalı aktris "Büyük Gatsby" filminin gösterimi öncesi gazetecilere poz veriyor.
Avustralyalı aktris "Büyük Gatsby" filminin gösterimi öncesi gazetecilere poz veriyor.

Jüri başkanının ünlü yönetmen Steven Spielberg olduğu Cannes Film Festivali’nde kısa metraj jürisinde Türk yönetmen Semih Kaplanoğlu da görev alacak

Dünyanın en büyük sinema etkinliklerinden biri olan Uluslararası Cannes Film Festivali 66. kez perde açtı. Sinemanın dahi yönetmeni Steven Spielberg’in jüri başkanlığını yapacağı Festival’in açılış gecesinde usta yönetmen dakikalarca ayakta alkışlandı. Cannes’da 10 gün sürecek sinema festivalinde 20 film Altın Palmiye için yarışacak.

Fransa’nın Cote d’Azur sahillerine kurulu Cannes kentinde ‘Croisette’ adı verilen Festival Salonu’nda 15-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak ve artık gelenek haline gelen Cannes Film Festivali başladı. Festivali açan ünlü Fransız sanatçı Audrey Tautou, Jüri Başkanı Spielberg’i salona çağırdığında, bütün salon ayağa kalkarak dakikalarca Holywood’u bu dahi yönetmenini ayakta alkışladı. Spielberg, “Cannes Festivali’nin bu sene 66’cısına başkanlık ediyoruz. Ben de 66 yaşındayım. Cannes ile beraber yaşlanıyoruz” dedi. Ardından, Baz Luhrmann’ın yönettiği, Leonardo DiCaprio ve Carey Mulligan’ın başrol oynadığı, Scott Fitzgerald’ın kitabından defalarca sinemaya uyarlanan “Muhteşem Gatsby” filminin 3D versiyonu ile Festival resmen start aldı.

Geçtiğimiz yıl Michel Haneke’nin “Aşk” filminin kazandığı festival jürisinde ise Nicole Kidman, Ang Lee, Daniel Auteuil, Christian Mungiu, Christophe Waltz, Vidya Balan, Lynne Ramsay ve Naomi Kawase görev yapacak. Kısa metraj film yarışmasının jurisine ise ‘Piano Dersi’ ile hem film, hem de kısa metraj film dalında Altın Palmiye’yi kazanan tek kadın yönetmen ünvanını elinde tutan Jane Champion başkanlık edecek. Kısa metraj jürisinde Türk yönetmen Semih Kaplanoğlu da görev alacak. Hindistan sineması Bollywood’un onur konuğu olduğu Festival’de, Hollywood’un ünlü yıldızı Kim Novak ‘onur davetlisi’ olarak katılacak. Fransız aktör Alain Delon onuruna da “Plein Soleil” filmi gösterilecek.

İddialı filmler

Yarışma dalında aday olan 20 film arasından en çok, Coen Kardeşler’in “İnside Llewyn Davis”, Steven Soderbegh’in yönettiği, Michael Douglas’ın, Matt Damon ile başrolleri paylaştığı ve Pianist Liberace’ın hayatını anlatan « Behind the Candelabra/ Candelabra’nın arkasında », Fransız yönetmen François Ozon’un yine müzik dünyasını konu alan « Jeune et Jolie/Genç ve Güzel », Ryan Gosling’in oynadığı ve Nicolas Winding Refn’in yönettiği “Only God Forgives/ Sadece Tanrı Affeder” ve Berenice Bejo ve Tahar Rahim’in başrolleri paylaştığı İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin “The passe/ Geçmiş”, filmleri Altın Palmiye için iddialı filmler arasında sayılıyor.

Cannes’da 10 gün sürecek sinema buluşması 26 Mayıs’ta Jerome Salle’in “Zulu” adlı film gösterimi ve ödül töreni ile son bulacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG