Erişilebilirlik

Canlı Bomba Olmak İsteyen New Yorklu Yakalandı


New York’un Long Island bölgesinde yaşayan Amerikan Vatandaşı Elvis Redzepagic, radikal terör eylemlerine katılma girişimlerinde bulunduğu iddiasıyla evine düzenlenen operasyonla tutuklandı.

Tutuklanan Redzepagic, hafta sonu New York Doğu Bölgesi Federal Hakimi Robert M. Levy’in karşısına çıkartıldı. Redzepagic’in avukatlarının kefalet karşılığında serbest kalıp tutuksuz yargılanma talebi hakim Levy tarafından reddedildi.

Redzepagic’in güvenlik güçleri tarafından yapılan sorgusunda inandığı cihat için canlı bomba olmaya hazır olduğunu, Türkiye’den Suriye’ye girerken vücuduna bir bomba sarmaya hazır olduğunu itiraf ettiği ifade edildi.

El - Nusra Cephesi veya IŞİD’ e katılmaya çalışmış

Federal kaynaklar, Redzepagic’in Long Island bölgesinin Commack kentinde radikal İslamcı terör örgütlerine katılmaya teşebbüs etmek, materyal desteği ve kaynak sağlamaya teşebbüs ettiği gerekçesiyle tutuklandığını belirttiler.

Aynı kaynaklar Redzepagic’in, geçtiğimiz Şubat ayında başka bir suçtan dolayı gözaltına alınıp serbest bırakıldığını belirttiler. Redzepagic’in, kısa süreyle gözaltına alındığında verdiği ifadede Karadağ’da bulunduğu sırada Müslüman olduğunu söylediğini belirttiler.

26 yaşındaki Redzepagic’in iddianamesinde, El-Nusra Cephesi veya IŞİD’e katılmak için 2015 ve 2016 yıllarında Suriye’ye geçme girişiminde bulunduğu iddia edildi. İddianameye göre, Redzepagic'in 2015 yılında ‘IŞİD veya El-Nusra Cephesi'ne üye olduğuna inandığı bir kuzeni aracılığıyla Suriye'de bir tabur komutanıyla iletişim kurmaya başladı. 2015 yılında da Suriye'deki bir taburun komutanı olduğuna inandığı, IŞİD üyesi ya da El-Nusra Cephesi üyesi olduğuna inandığı bir komutanla görüştü.

‘Türkiye’den bir kaç kez Suriye’ye girmeye çalışmış’

Mahkeme belgelerine göre Redzepagic, Temmuz 2015'te Türkiye'ye gitti. Sınırı geçip Suriye’ye gitmek için birden fazla girişimde bulundu. Ancak başarılı olamadı. Türkiye'den Suriye'ye girmeyi başaramayan Redzepagic, bu kez aynı amaçla Ağustos 2016'da Ürdün'e gitti.

Redzepagic’in buradan sınırı geçip Suriye’ye geçmek istediği ancak Ürdünlü yetkililerin bunu önlediği ifade edildi. Redzepagic’in, bu girişiminin ardından Ürdün’den sınır dışı edildiği belirtildi.

İstanbul’da yedi gün geçirmiş

Redzepagiç güvenlik güçlerine, ismi açıklanmayan kuzeninin kendisine İstanbul'a gitmesini ve orada kendisiyle temasa geçmesi konusunda talimat verdiğini söyledi.

Redzepagic'in banka hesapları, havayolu ve gümrük kayıtlarına dayanarak, Türkide'ye yaklaşık yedi gün geçirdiğinin tespit edildiği belirtildi. Bu sırada, Türkiye sınırından Suriye’ye gitmek için bir kaç başarısız girişim gerçekleştirdikleri öne sürüldü.

‘Canlı bomba olmaya hazırdım’

Redzepagic, Ekim 2015'teki Facebook hesabından yayınladığımesajlarında şunları yazdı:"cihad", "Allah'ın hatırı için savaş" ve "Allah'ın hatırı için ölüyorsun" demektir. Redzepagic’in Facebook mesajlarında açıkça cihat için Türkiye’ye gittiğini yazdığı belirtildi.

Redzepagic’in, ifadesinde El Nusra Cephesi’ne girip cihada katılmak için Türkiye'ye gittiğini kabul ettiği belirtildi. İfadesinde, Redzepagic’in Türkiye'den Suriye'ye girmeye teşebbüste bulunduğu zaman kendisine bir bomba bağlamaya hazır olduğunu itiraf ettiği belirtildi.

Brooklyn Bölgesi Başsavcısı Robert L. Capers, "Bu gibi sanıkları IŞİD için yabancı savaşçılar haline dönüşmeden ya da ABD ve müttefiklerine zarar vermeden önce takip etmeye ve kovuşturmaya devam edeceğiz" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG