Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Türkiye: Can Kaybı 4.369'a Yükseldi

Ramazan Bayramı’nı da içine alacak şekilde dört günlük sokağa çıkma yasağının uygulandığı Türkiye’de bayramın ikinci günü de sürüyor. Şehirlerde sokaklar ve meydanlar boş kalmaya devam ediyor. Türkiye'de bugüne dek 4.369 kişi yaşamını yitirdi.

15:00 1.4.2020

İBB’den İçişleri Bakanlığı’nın Bağışları Durdurma Kararına Dava

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Corona virüs nedeniyle evde kalan ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırmak üzere yardım kampanyası başlatmış, İçişleri Bakanlığı ise yayınladığı genelgeyle belediyelerin yardım toplamasını durdurmuştu.

İBB Hukuk Müşavirliği, genelge ile paraların toplandığı hesaplara haciz konulması kararı için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

Dilekçede, genelgenin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. Maddesinde bağış kabul etmenin belediyenin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır. Aynı kanunun 59. Maddesi’nde de bağışlar belediyelerin gelirleri arasında gösterilmiştir. 5393 sayılı Kanun’nun 38. Maddesi’nde de şartsız bağış kabul etmek belediye başkanının görevleri arasında sayılmıştır. Ayrıca, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 23. Maddesi’nde ise şartlı ve şartsız bağışları kabul etmek ve tasarrufta bulunmak Büyükşehir Belediyesi’nin gelirleri arasında gösterilmiştir,” denildi.

13:23 1.4.2020

Bakanlık'tan Tıbbi Malzeme Tedarikçisi Firmalara Kolaylık

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, tıbbi malzeme tedarikçisi şirketlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödemesi gerekli yıllık ücret ödemeleriyle ilgili olarak 1 Temmuz'a kadar erteleme yapıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yıllık aidat ücretini 1 Mart'a kadar ödemeyen firmaların tüm barkodları normal şartlarda 1 Nisan itibarıyla pasife alınıyordu. Corona virüsüyle mücadele tedbirlerimiz kapsamında, firmaların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için yeni bir düzenleme daha yapıldı. 2020 yılı için SGK'ya yatırılması gereken Tıbbi Malzeme Listelerinde Yer Alma Yıllık Aidat Ücreti'ni ödeyemeyen firmaların tüm barkodlarının pasife alınması işlemi 1 Temmuz'a ertelendi," denildi.

12:33 1.4.2020

TBMM'de Ek Corona Virüsü Salgını Önlemleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Corona virüsü salgınının önlenmesi kapsamında bazı ek önlemlerin yürürlüğe sokulduğu açıklandı. Milletvekillerine yönelik yapılan açıklamada meclis bünyesinde bir kriz yönetim komisyonu kurulduğu belirtildi. Milletvekillerinin ayrıca arzu etmeleri halinde ateş ölçümü de yaptırabilecekleri ifade edildi. Açıklamada, "TBMM Yerleşkesi içerisinde alınan tedbirler kapsamında, yerleşkeye giriş noktalarında uygulanan Termal Kamera kontrol sistemine ek olarak, araçlı girişlerde araç içerisinde bulunan kişilerin 'temassız alından ateş ölçer' cihazı ile ateş ölçümlerinin yapılması kararlaştırılmıştır. TBMM Başkanlığı Idari Teşkilatı Koronavirūs (Covid-19) Kriz Yönetim Komisyonu kararı doğrultusunda söz konusu ölçümler, TBMM'ye giriş yapan tüm araçlarda bulunan kişilerde uygulanacak olup: arzu ettikleri takdirde milletvekillerimizin de aynı yöntemle ateş ölçümü yapılabilecektir," denildi.

11:40 1.4.2020

Dört Meslek Örgütüden Acil Önlem Çağrısı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB), Corona virüsü salgınıyla mücadelede halk sağlığı ve ekonominin korunması için acil önlem çağrısı yaptı.

4 kurumdan yapılan ortak açıklamada, “Biz aşağıda imzası bulunan konfederasyonlar, birlikler, sendikalar, odalar, barolar, dernekler, demokratik kitle örgütleri ve inisiyatifleri, siyasi partiler ve kişiler olarak Covid-19 salgını ile etkin mücadele için, halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için aşağıdaki 7 önlemin aciliyetini bir kez daha hatırlatıyor, iş işten geçmeden gereğinin yapılması için Hükümet’i uyarmayı tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz,” denildi.

4 örgütün dile getirdiği öneriler şöyle sıralandı:

- Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.

- Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.

- Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.

- Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.

- Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Güven kriteri haline gelen Covid-19 testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır.

- Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.

- Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Dört kurumun yayımladığı ortak metin internet üzerinden de imzaya açılarak, tüm kişi ve kurumlara destek vermeleri çağrısı yapıldı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG