Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Dünya: Wuhan'da 3 Nisan'dan Sonra İlk Vaka

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu 9 Mayıs’ta 14 yeni vaka açıkladı. Bunlardan biriyse Corona virüsünün çıkış yeri olarak bilinen Wuhan kentinde görüldü. Çin Perşembe günü itibariyle ülkenin tüm eyaletlerini düşük risk bölgesi olarak sınıflandırmıştı

10:50 26.3.2020

Filipinler'de 71 Yeni Vaka 7 Ölüm

Filipinler'de son 24 saatte 71 yeni vakaya daha rastlandığı, hastalık nedeniyle 7 kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı. Son açıklanan rakamlarla birlikte ülkedeki vaka sayısı 707'ye, hayatını kaybeden hasta sayısı da 45'e yükseldi. Filipinler Sağlık Bakanı Francisco Duque, yapılan testlerin sayısı arttıkça tespit edilen vaka sayısında da artış olacağını dile getirdi.

22:22 25.3.2020

Rio de Janeiro’da Suç Örgütlerinden Sokağa Çıkma Yasağı

Brezilya, 2 bin 274 vaka ve 47 ölü sayısı ile virüsten en fazla etkilenen Güney Amerika ülkesi olmasına rağmen, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun salgına karşı aldığı tedbirlerin sınırlı olması nedeniyle bir süredir tencereli tavalı protesto gösterilerine sahne oluyordu. Brezilya’da ''favela'' denilen yoksul gecekondu semtlerindeki suç çetelerinin de sürece müdahil olarak dünden itibaren geceleri sokağa çıkma yasağı ilan etmesi, hükümetin tedbirlerini yeniden gündeme taşıdı.

Brezilya’nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro’daki suç çeteleri, Corona virüsüyle mücadele etmek için üç yerleşim biriminde dünden itibaren akşam saat 20.00’den sonra sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu çeteler sosyal medyadan, “20.00’den sonra sokakta görülen herkes, bir dahaki sefere kurallara riayet etmesini öğrenecek” ve “Halk için iyi olanı istiyoruz. Eğer hükümetin duruma el atacak kapasitesi yoksa suç çeteleri mevzuya müdahil olacaktır,” mesajlarını attı.

Rio de Janeiro’da nüfusun çoğunluğu gecekondularda yaşıyor. Yüksek suç oranlarının görüldüğü bu gecekonduların kontrolu, çoğunlukla suç çetelerinin elinde bulunuyor. Bu gecekondular arasında sağlık ve temizlik hizmeti almayan ya da aylardır su kesintisi yaşayan mahalleler bulunuyor. Ayrıca beslenme, barınma, ulaşım gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan gecekondu sakinlerinin virüsle mücadele edecek yeterli ekonomik güce sahip olmaması, favelaları salgın karşısında Brezilya’nın en riskli alanları haline getiriyor.

20:30 25.3.2020

BM'den Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Acil Plan

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu, Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki çatışma bölgelerinde bulunan yoksul ve savunmasız ülkelere Corona virüsü salgınıyla mücadele etmek ve virüsün dünya geneline bir kez daha yayılmasını engellemek için 2 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu.

Amerikan Senatosu'nun Amerikan ekonomisi için onayladığı Corona yardım paketinin büyüklüğünün 2 trilyon dolar olduğunu vurgulayan Guterres, yoksul ülkeler için talep ettiği bu miktarıysa ‘‘okyanusta bir damla” olarak tanımladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sorumlusu Mark Lowcock, yardım çağrısını başlatmak için BM Acil Yardım Fonu'ndan 60 milyon dolarlık katkı aktarıldığını bildirdi.

Talep ettiği 2 milyar dolarlık planın Corona virüsü salgınıyla mücadele eden gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ve sağlık sistemlerini ayakta tutmak için hayati önem taşıdığını kaydeden Antonio Guterres, bu paranın çatışmalar, doğal afetler ve iklim değişikliğinin yol açtığı insani krizlerle mücadele eden ülkelere de yardım edeceğini söyledi.

Guterres, ”Olabilecek en kötü şey, hastalığı gelişmiş ülkelerde kontrol altına almak, ama gelişmekte olan ülkelerde bir yangın gibi yayılmasına göz yummaktır,” dedi.

19:45 25.3.2020

Filistin Topraklarında Corona Virüsü Kaynaklı İlk Ölüm

İsrail işgali altındaki Batı Şeria bölgesinde Corona virüsü nedeniyle 60’lı yaşlarında Filistinli bir kadın yaşamını yitirdi.

Virüs kaynaklı ilk ölüm haberini aktaran Filistin Yönetimi Sözcüsü İbrahim Melhem, Kudüs’ün kuzeyinde, Ramallah’ın güneybatısında yer alan Bidu köyünde yaşayan kadının virüse bağlı semptomlar göstermesinin ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini söyledi.

Filistin topraklarında şu ana kadar Batı Şeria’da 62, Gazze’deyse 2 vaka tespit edildi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG