Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Avrupa: Önlemleri Gevşeten Almanya'da Bulaşma Hızı Arttı

Almanya'da dört gündür yeniden artışa geçen bulaşma katsayısı 1,18 oldu. Bu her on virüs taşıyıcısı kişinin hastalığı yaklaşık 12 kişiye bulaştırması anlamına geliyor. Uzmanlar, salgının kontrol altına alınabilmesi için gerekli değerin kalıcı olarak 1'in altında bulunması gerektiğini vurguluyor

17:39 26.3.2020

Sağlık Bakanı: ‘Almanya’da Fırtına Öncesi Sessizlik Yaşanıyor’

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ‘‘Almanya’nın fırtına öncesi sessizliği yaşadığını” ve gelecek haftalarda artması beklenen vaka dalgası karşısında çok sayıda test yapılmasının ülkeye zaman kazandırdığını söyledi.

Robert Koch Enstitüsü, Almanya’da Çarşamba günü itibariyle 36 bin 508 vaka ve 198 ölüm olduğunu açıkladı. İtalya’da ise 74 bin doğrulanmış vaka ve 7 bin 503 ölüm var. Bu farkın nedeni, Almanya’da fazla sayıda test uygulanıyor ve çok sayıda vakanın tespit edilebiliyor olması.

Spahn, ülkede geçen hafta 300 ila 500 bin test uygulandığını söyledi. Bakan, ‘‘Bu, bizim belki diğer ülkeler için mümkün olmayan şekilde hızlı hazırlanmamızı sağladı. Biz bu zamanı değerlendirmek istiyoruz,’’ dedi ve Almanya’nın yoğun bakım kapasitesini ikiye katlamaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Ancak bunun fırtınadan önceki sessizlik olduğuna dikkat çeken bakan, gelecek haftaların neler getireceğini kimsenin bilmediğini söyledi.

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler, Almanya’nın Corona virüsüyle mücadele stratejisini test yaparak ve hastaları tecrit ederek salgının yavaşlatılması, korunması gerekenlerin korunması ve bakım kapasitesinin en az iki katına çıkartılması olarak özetledi.

Wieler, mücadeleye daha yeni başlandığını ve sayıların artacağını da söyledi.

17:38 26.3.2020

İtalya’nın Lombardiya Bölgesinde Vaka Sayısında Sert Artış

Corona virüsü salgınının en çok etkilediği ülke olan İtalya’nın can kaybı ve vakaların en fazla görüldüğü kuzey bölgesi Lombardiya’da vaka sayısı bir günde 2 bin 500 arttı. Perşembe günü açıklama yapan bölge Valisi Attilio Fontana, ‘‘Bugün gelen rakamlar ne yazık ki iyi değil. Önceki günlere oranla sert bir artış va,r’’ ifadelerini kullandı. Bölgedeki vaka sayısı Çarşamba günü 32 bin 346 olarak açıklanmıştı.

17:33 26.3.2020

İsviçre’de Askerler Devrede

İsviçre Federal Sağlık Dairesi, Perşembe günü itibariyle ülkede doğrulanmış 10 bin 714 vaka ve 161 ölüm olduğunu bildirdi.

Ülkede İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana göreve çağırılmayan ordu, sağlık çalışanlarına yardım etmesi için göreve çağırıldı.

Zengin bir Avrupa ülkesi olan İsviçre’de kaliteli bir sağlık sistemi ve solunum cihazı üreten bir fabrika olmasına rağmen yetkililer, hastanelerin yakın zamanda bu yükü kaldıramaz hale gelebileceği uyarısında bulunuyor. Özellikle İtalya sınırındaki Tincino kantonunda yer alan hastanenin zor durumda olduğu belirtiliyor.

Pazartesi gününden bu yana Neuchatel Hastanesi’nde ‘‘mavi bereliler’’ ya da ‘‘hastane askerleri’’ olarak adlandırılan 2 bin 400 kadar asker, yatakların yerleştirilmesine, temizliğe ve diğer işlere yardımcı oluyor.

İsviçre, zorunlu askerlik uygulamasının hala sürdüğü az sayıda Avrupa ülkesinden biri. Bu da, ihtiyaç halinde çok sayıda kişiyi göreve çağırabileceği anlamına geliyor.

Krizle mücadele kapsamında 8 bin asker, Haziran ayının sonuna kadar görevlendirildi. Bunlar arasında öğrenciler, avukatlar, bankacılar var. Bu kişilerin hastane içindeki görevler dışında çadır kurmak, ambulans kullanmak ve malzemeleri nakletmek gibi çeşitli görevleri var.

15:14 26.3.2020

Avrupa Parlamentosu Corona Mücadele Tasarısını Oylayacak

Avrupa Parlamentosu üyeleri bugün üçüncü kez telekonferans yöntemiyle toplanarak Corona virüsünden kaynaklanan ekonomik zorluklarla baş edebilmek için acil durum fonlarını onaylamaya hazırlanıyor. Bu, Avrupa Parlamentosu’nun ilk uzaktan oylaması olacak.

700’den fazla Avrupa Parlamentosu üyesi salgın nedeniyle evlerinden çıkmıyor. Oylama öncesinde sadece çok az sayıda üye Brüksel’de toplandı. Burada konuşan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in beyaz latex eldiven taktığı dikkat çekti.

Ursula von der Leyen, 27 üye ülkenin Corona salgını nedeniyle zor durumdaki ekonomilerini desteklemek için 37 milyar Euroluk (40,59 milyar Dolar) kaynak kullanmasının önünü açacak tasarıyı onaylamaları çağrısı yaptı.

Oylamaya sunulacak tasarı mevcut doğal afet fonlarının da AB genelinde zor durumdaki sağlık sistemlerini desteklemek için kullanılmasını da içeriyor.

Tasarıda, havayollarının planlanan hizmetlerini yerine getirmemesi halinde iniş alanlarını kaybedecekleri şeklindeki kuralı da durdurması öngörülüyor. Bunun salgın nedeniyle uçuşlarının büyük kısmını durdurmak zorunda kalan havayolu şirketlerini rahatlatması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, imzalı oylarını tarayıcı ya da fotoğraf aracılığıyla kurumun resmi elektronik posta adresine göndermek suretiyle oylarını kullanacak.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG