Erişilebilirlik

CANLI BLOG- İdlib'de Türk Güçlerine Saldırı

İdlib'de Türk güçlerinin hedef alındığı hava saldırı sonrasındaki gelişmeleri buradan izleyebilirsiniz

Rusya: 'Rusya ve Türkiye Suriye'de Sahada Tansiyonu Düşürmek Konusunda Hemfikir'

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de sahada tansiyonun düşürülmesi konusunda uzlaşı içerisinde oldukları belirtildi. Açıklamada, "İdlib gerginliğin azaltma bölgesinde istikrarın sağlanması konusunda kalıcı adımlar değerlendirildi. Her iki taraf da teröristlerle mücadelenin devam ettiği sahada tansiyonun düşürülmesi konusundaki hedeflerini teyit etti" denildi.

STK'lardan Suriye'deki Operasyonlar Karşıtı Bildiri

Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu, Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu ve Yurttaş Girişimi yayınladıkları bir bildiriyle Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarına karşı olduklarını dile getirdi. Yapılan ortak açıklamada "Suriye’de verdiğimiz onlarca can için yas tutan, canı yanan, öfke duyan yurttaşlar olarak soruyoruz. Neden komşularımızın topraklarını işgal etmek uğruna ölüyoruz? Neden bu ülke açlıkla, yoksullukla, işsizlikle boğuşurken kaynaklarımız savaşa, bombaya, ölüme harcanıyor? Neden barış içinde yaşamak varken, gençlerimizi geleceğimizi kaybediyoruz? Soruyoruz, ölenler kimin evladı, daha kaç can vereceğiz?
Bizi savaşa sokanlara, bu savaşa engel olmak için çaba göstermeyenlere soruyoruz.
İdlib’de cihatçı çeteleri korumak neden milli çıkarımız oluyor? Bilin ki milyonlarcamız bu soruyu soruyor ve her gün daha yüksek sesle sormaya devam edecek. Verecek cevabınız var mı?" denildi.

Yüzlerce Göçmen Sınırda Tampon Bölgede Bekliyor

Türkiye'nin ülkedeki göçmenlerin Avrupa'ya gitmesine müdahale etmeyeceğini ve durdurmayacağını açıklaması üzerine binlerce göçmen Yunanistan ve Bulgaristan sınırına hareket etti. Kapıkule ve Pazarkule sınır kapılarına giden binlerce göçmen sınır hattında Yunan ve Bulgar güvenlik güçlerinin zaman zaman sert müdahaleleriyle karşı karşıya kalıyorlar. Çok sayıda kişinin Yunanistan Türkiye sınırının belirli bölümlerindeki tel örgüleri yıkarak tampon bölgeyi aşmaya çalıştıkları belirtiliyor. Mültecilere zaman zaman biber gazıyla müdahale ediliyor.

HDP Mülteci Kararına Tepki Gösterdi

HDP, mültecilerin Türkiye'den çıkışlarına müdahale edilmemesi ve binlerce mültecinin Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına dayanmasına yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "27 Şubat akşamı İdlib’de yaşanan kayıplar sonrasında iktidar yine mülteci kozuna sarıldı. Sıkıştığı her durumda pazarlık konusu yaptığı mültecileri, yaşanan bu ağır yıkım sonrası artık sınırları içinde tutamayacağını ve sınır kapılarını açacağını söyleyen AKP, mültecileri politik bir araç haline dönüştürdüğünü ve bir silah gibi kullandığını bir kez daha göstermiş oldu.

Yunanistan ve Bulgaristan’ın da sınırlarda yoğunlaştırdığı önlemler nedeniyle çoğu Suriyeli ve Afganistanlı olan mülteciler kış koşullarında sınırlar arasına hapsedilmiş, bir kısım mülteci de şişme botlarla tehlikeli olmasına rağmen deniz yolunu kullanmaya yönlendirilmiştir.

AKP kendi günahlarının neticesinde İdlib’de yaşanmış olan trajedinin hıncını mültecilerden çıkarmaya kalkmakta ve bu anlamıyla da yeni bir suç işlemektedir. AB’ye yönelik şantaj ve tehdit aracı haline getirilen mültecilerin bu tehlikeli yolculuğunda meydana gelecek olası ölümlerden ve trajedilerden bu iktidar sorumlu olacaktır. AKP iktidarını, mültecilere karşı siyasi ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" denildi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG