Erişilebilirlik

Can Dündar Almanya'da İki Dilli Haber Sitesi Kurdu


Türkiye'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve bir süredir Almanya'da yaşayan Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, “Özgürüz” adı altında bir internet sitesi kurdu.

Haber sitesi Berlin merkezli olarak Türkçe - Almanca iki dilli yayın yapmaya başlarken, siteye ilk etapta Dündar’ın yanı sıra gazeteci Hayko Bağdat da katkıda bulunuyor. Sitenin finansmanı ise Correctiv adlı Alman basın kuruluşu tarafından sağlanıyor.

Türkiye'de MIT TIR’ları davası nedeniyle yargılanan ve 2016 yılı Haziran ayından bu yana Almanya’da yaşayan Can Dündar, Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü olan 24 Ocak'ta yayına başlayan “Özgürüz” haber portalıyla, Türkiye'deki insanları bilgilendirmek, Almanya'daki insanlara ise Türkiye’de yaşananları anlatmak istediklerini söyledi.

Cumhuriyet’ten, ailesinden ve Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen Dündar, Berlin merkezli haber portalı üzerinden tüm dünyaya özgür Türkiye’nin sesini duyurmayı hedeflediklerini açıkladı.

Türkiye’deyken Taraf Gazetesi'nde yazan Hayko Bağdat ise gerçeğe inandıklarını dile getirdi, "Gerçeğin, kötü olanı alt edecek güce sahip olduğu inancındayım" dedi.

Ozguruz.org adresi üzerinden yayına giren haber portalının kuruluş bildirgesinde, sitenin amacı "Sessizliği kırmak, gerçeği savunmak, gazeteciliğe sahip çıkmak, ülkenin sahipsiz olmadığını kanıtlamak için…" olarak tanımlandı.

Geçen haftalarda Alman kamu televizyon ve radyo kanalı WDR çatısı altında da, “Sansürsüz Türkiye” adı altında hem Türkçe hem Almanca iki dilde, haber ve makalelere yer veren bir internet sitesi yaşama geçirilmişti. Sol eğilimli Tageszeitung gazetesi de aynı amaçla iki dilli bir internet portalı oluşturdu.

Diplomatik gerilim

Bu arada Adalet Bakanı Heiko Maas’ın gazeteci Can Dündar’ı yeni yıl resepsiyonuna konuşmacı olarak davet etmesi sonrasında Türkiye’nin diplomatik girişimde bulunduğu öğrenildi. Dündar’ın, Türkiye’deki siyasi gelişmeler ışığında basın özgürlüğü hakkında bir konuşma yapmasını protesto eden Türk hükümeti, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na davet ederek, bu tutumun yadırgandığını bildirdi. Dündar hakkında Türkiye’de yakalama kararı bulunduğu hatırlatılırken, Adalet Bakanı Maas’ın etkinliğe Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı da davet ettiği, ancak Aydın’ın resepsiyona katılmayacağını bildirdiği de öğrenildi.

Alman Ceza Yasası’nın 103. Maddesi kaldırıldı

Öte yandan geçen yıl Türk-Alman ilişkilerinde gerilime yol açan, komedyen Jan Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren şiiriyle gündeme gelen Alman Ceza Yasası’ndaki 103. madde kaldırıldı. Hükümetin onayladığı tasarıya göre, yabancı devlet adamlarına hakaret etmek yine suç olarak kalacak, ancak herhangi bir kişiye yönelik hakaretten farklı bir muamele görmeyecek. Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi için tasarının Federal Parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor. Şiir nedeniyle Türkiye resmi olarak 103. madde kapsamında Alman hükumetinden Böhmermann hakkında soruşturma açılması için izin istemiş, Merkel de izni verdikten sonra, yasanın değiştirileceğini duyurmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG