Erişilebilirlik

"Cami Baskını Düpedüz İslam Düşmanlığıdır"


Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

Corona salgınında zarar gören küçük işletmelere destek amacıyla yapılan hibeyi haksız yere alıp, kullandığı gerekçesiyle Berlin’deki Mevlana Camii’ne yapılan polis operasyonuna tepkiler sürüyor.

Partisinin Kayseri'deki kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Almanya'da camiye yapılan baskının adı düpedüz İslam düşmanlığıdır. Avrupa'daki her İslam düşmanlığının aynı zamanda Türk düşmanlığı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız" dedi.

"İslam düşmanlığıyla mücadelemizi sürdüreceğiz"

Erdoğan, Kayseri ziyareti öncesinde de baskını kınayarak, "Berlin'deki Mevlana Camii'nde gerçekleştirilen, inanç hürriyetini tümden yok sayan polis operasyonunu şiddetle kınıyorum" demişti. Oparasyonu düzenleyen güvenlik birimlerini ve yöntemlerini sert sözlerle eleştiren Erdoğan, Twitter üzerinden yayınlanan mesajında, "Mevlana Camii’nde sabah namazı saatinde gerçekleştirilen, Avrupa’yı Orta Çağ karanlığına her geçen gün biraz daha yaklaştıran ırkçılık ve İslam düşmanlığından beslendiği apaçık ortada olan, inanç hürriyetini tümden yok sayan polis operasyonunu şiddetle kınıyorum. Yıllar boyu demokrasinin, insan haklarının ve özgürlüklerin beşiği olarak anılan Avrupa, bugün ne yazık ki farklılıklarıyla savaşan bir yapıya bürünmüştür. Türkiye olarak, hiçbir gerekçenin kutsal bir mabedin hoyratça çiğnenmesine zemin oluşturamayacağına inanıyoruz. Dünyanın neresinde ve ne şekilde olursa olsun; ırkçılıkla, yabancı karşıtlığıyla ve İslam düşmanlığıyla mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz" şeklinde görüş belirtti ve Mevlana Camii cemaatine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Berlin’in en eski camilerinden biri olan, Türkiye kökenli göçmenlerin yaşadığı Kreuzberg semtindeki Mevlana Camisi’ne düzenlenen polis baskınına daha önce de Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tepki gösterdi. Baskın sırasında Alman polislerin dini hassasiyetleri ve kutsalları hiçe saydığını belirten ve bu durumu "nefret dolu bir tutum" olarak niteleyen Erbaş, "Özellikle Avrupa’da İslam düşmanlığı üzerinden üretilen nefret dilinin resmi makamlar tarafından da desteklendiğine şahit oluyoruz. Müslümanlara yönelik yapılan bu ayrımcı ve saygısız muamele hiçbir bahane ile kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Berlin büyükelçisi camiyi ziyaret etti

Dün Cuma namazında Mevlana Camisi’ni ziyaret eden ve cami derneği yöneticilerinden bilgi alan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, operasyonu düzenleyen yetkililerin cemaatten, teşkilattan ve Müslüman toplumundan özür dilenmesi gerektiğini açıkladı. Türkiye’nin olaydan duyduğu rahatsızlığı Alman makamlarıyla paylaştığını bilgisini veren Aydın, "Konuyu araştıracaklarını ve bize döneceklerini söylediler. Bu olay aynı zamanda, maalesef Alman makamlarının belki de Alman toplumunun burada birlikte yaşadıkları Müslümanları ne kadar az tanıdıklarını ve onların değerlerini yeri geldiğinde yok saydıklarını bir kez daha gösterdi" diye konuştu.

Mevlana Camisi derneği başkanı VOA Türkçe'ye konuştu

Milli Görüş’e bağlı Mevlana Camisi’nin derneğin başkanı İdris Kahraman ise, VOA Türkçe’ye verdiği bilgide, polislerin geçen Çarşamba sabahı yaşanan olayda, sabah namazı kılınırken operasyon düzenlediğini, operasyon sırasında görev alan polislerin ayakkabıları çıkarmadığını ve polis köpeklerin de namaz kılınan bölümlere sokulduğu aktararak, "Camiye terör yuvasına girer gibi girdiler" dedi. Korona hibesini haksız değil, yasal yollardan aldıklarını söyleyen ve operasyon başlamadan, kendilerine yöneltilen suçlamalar konusunda yetkililere bilgi vermeye hazır olduklarını söylediklerini aktaran dernek yöneticisi, söz konusu olan yardımının tutarını 14 bin Euro olarak açıkladı.

Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü sert açıklaması Alman medyasında geniş yer bulurken, Berlin İçişleri Bakanlığı hibe suçlamasıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, operasyonda ele geçirilen belgelerin değerlendirildiğini ve şu an için başka bir açıklama yapılmayacağınu duyurdu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG