Erişilebilirlik

Cameron‘dan Türkiye’ye AB Üyeliği İçin Güçlü Destek


İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecini canlandırmak için mücadele sözü verdi.

Cameron, Ankara’da yaptığı açıklamada,Türkiye’nin birliğe katılmasını “çoşkuyla” karşılayacağını ve gecikmeden dolayı öfke duyduğunu belirtti.

İngiltere başbakanı, Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanları da sert biçimde eleştirerek bu kişileri korumacı ya da İslamiyet konusunda önyargılı olmakla suçladı.

Avrupa Birliği ile 2005 yılında müzakerelere başlayan Türkiye’nin üyeliğine Fransa ve Almanya karşı çıkıyor.

Başbakan Cameron, Türkiye’nin ekonomik gücü ve diplomatik nüfuzu açısından Orta Doğu’da önemli bir stratejik ortak olduğunu da vurguladı.

Cameron, İngiltere ile Türkiye arasında ticareti önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkartmak istediğini de söyledi.

Başbakan David Cameron, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasına izin verilmemesinin kendisini kızdırdığını söyledi.

Ankara ile ortak görüşü paylaştıklarını belirten Cameron ”İkimiz de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasını kuvvetle istiyoruz. İkimiz de Türkiye’ye ‘Kampı koru ama çadıra girme,’ denmesinin haksız olduğuna inanıyoruz,” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği Türkiye ile üyelik müzakerelerini 2005’te başlattı. Ancak 35 müzakere başlığından bugüne kadar sadece 13’ü görüşmeye açıldı.

Türkiye’nin deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rus kesimine açmayı reddetmesi müzakerelerin ilerlemesinde büyük engel oluşturuyor.

Ancak Başbakan Cameron, Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında köprü görevi yapmasının önemine dikkat çekti.

Birlikte sorunları çözebileceklerini belirten İngiltere Başbakanı, İran’ın nükleer silah sahibi olmaması, Orta Doğu’da İsrail ile Filistinlilerle doğrudan görüşmelerin başlatılması gibi konularda aynı görüşü paylaştıklarını vurguladı.

Londra’daki Chatham House adlı araştırma kuruluşunda Türkiye projesini yürüten Fadi Hakura, Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa Birliği için yararlı olacağı görüşünde.

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile Orta Doğu ve Kafkaslar’da çok önemli bir ortak kazanacağını savunan Fakura, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz ulaşımında ana transit noktası olmasının yanı sıra hızla büyüyen bir ekonomi, genç nüfus ve son derece girişimci bir topluma sahip olduğunu belirtiyor.

Ama Fadi Hakura Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin yakın gelecekte gerçekleşmeyeceği gerçeğini de kabul ediyor.

Hem Avrupa kamuoyu hem Fransa ve Almanya gibi birliğin lider ülkelerinden Türkiye’nin üyeliğine güçlü muhalefet olduğunu belirten Fakura, bu nedenle Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasının uzun zaman alacağını söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye tam üyelik yerine “ayrıcalıklı üye” statüsü verilmesini savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG