Erişilebilirlik

Latin Seçmenler ve Adayların Göçmenlikle İlgili Görüşleri


Latin Seçmenler ve Adayların Göçmenlikle İlgili Görüşleri
Latin Seçmenler ve Adayların Göçmenlikle İlgili Görüşleri

2012 başkanlık seçimlerinde Latin kökenli Hispanik seçmenlerin daha önceki seçimlere oranla çok daha büyük bir rol oynaması bekleniyor. 20 milyon seçmenle Amerika’nın en hızlı büyüyen seçmen kitlesi olan Latin kökenliler, başkan aday adaylarının Amerika’daki göçmenlik sorununa nasıl yaklaştığını yakından izliyor. Öte yandan California eyaleti bir süre önce kaçak göçmen olan öğrencilere burs imkanı sağlayan bir yasa çıkardı.

Nancy Meza’nın hikayesi sık rastlanan bir öykü: ”Meksika’nın Jalisco kentinde doğdum, Amerika’ya 2 yaşında geldim.”

Annesi Meza’yı Amerika’ya iyi bir eğitim alması için getirmiş: ”Annemle birlikte çölü geçip kaçak olarak Amerika’ya girdik. Kendimi Amerikalı gibi hissediyorum, tek eksiğim bir kağıt parçası.”

Üniversiteden yeni mezun olan Meza, hukuk okumak ya da lisansüstü eğitim almak istiyor. Birkaç ay önce California’nın Dream yani Rüya Yasası’nı çıkarmasıyla Meza’nın işi kolaylaştı. Yasa, kaçak öğrencilere, eyaletteki devlet üniversitelerine burs başvurusunda bulunma hakkı tanıyor.

Meza, ”California Rüya Yasası’nın geçmesi, bize, hayallerimizi gerçekleştirme ve rekabet etme kapılarını açacak.”

Amerika’da yaklaşık 11 milyon kaçak göçmen yaşıyor. California Üniversitesi Çalışma Merkezi Başkanı Kent Wong, bunların 2 milyonunun gençler olduğunu söylüyor. Amerika’da sadece üç eyalet kaçak göçmenlerin devlet üniversitelerine burs başvurusu yapmasına izin veriyor. Wong, ”Bu gençler yasaları çiğnemedi. Toplumumuzun onlardan istediği herşeyi yaptılar. Çok çalıştılar. Okuldan atılmadılar. Şimdi üniversiteye giriyorlar. Biz de kendilerinin hiçbir kontrolü olmadığı bir konuda onları cezalandırıyoruz.”

Federal Rüya Yasası geçen yıl Senato’dan geçmemişti. Yasa geçseydi kaçak göçmenlere Amerikan vatandaşlığı yolu açılacaktı.


Wong, ”Bu öğrencilerin çoğu Latin ya da Uzakdoğu kökenli. Kongre’nin yaşlı ve muhafazalar üyeleri toplumumuza farklı etnik kökenlerden öğrenciler girmesinden korkuyor,” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi uzman Luis Alvarado, birçok Demokrat ve Cumhuriyetçi’nin görüşlerinin benzediğini söylüyor. Uzman, birçok Cumhuriyetçi ve Latin kökenlinin göçmenlik reformunun ulusal bazda olması gerektiğini düşündüğünü, California’nın kendi göçmenlik politikasına sahip olmaya gücü yetmeyeceğini söylüyor: ”Los Angeles’taki hastanelerin acil servislerine gidip bu hizmetlerden kimlerin yararlandığını görmeniz yeterli. Göçmenlik reformu yapılamadığı için bu sorun toplum için bir yük haline geldi. Çözümü de çok karmaşık. Amerika’nın bir sonraki başkanı belli oluncaya kadar göçmenlik sorunu çözüleceğe benzemiyor.”

Cumhuriyetçi adaylar arasında da konuya ilişkin görüş ayrılıkları sözkonusu. Kimileri çözümün Amerika-Meksika sınırına tel örgü çekmek olduğunu, diğerleriyse Amerika’da yaşayan kaçak göçmenlere yasal statü verilmesi gerektiğini söylüyor. Luis Alvarado Demokrat ve Cumhuryetçiler’in işbirliği yaparak daha fazla gecikmeden soruna bir çözüm bulmaları gerektiğini savunuyor.

Barack Obama 2008 başkanlık seçimlerinde Latinler’in oylarının yüzde 60‘ını, rakibi Cumhuriyetçi John McCain ise yüzde 30‘unu almıştı.


XS
SM
MD
LG