Erişilebilirlik

California Yangınlarla Mücadeleye Devam Ediyor


Hollywood ünlülerinin yaşadığı Malibu kasabası da alevler altında
Hollywood ünlülerinin yaşadığı Malibu kasabası da alevler altında

Yetkililer, California’nın kuzeyinde devam eden yangında şu ana dek 9 kişinin hayatını kaybettiğini 6 bin 400’den fazla evin de yangınla birlikte kül olduğunu açıkladı.

Bölge şerifi hayatını kaybeden kişilerin cansız bedenlerinin genelde araçlarının içinde ya da yanlarında bulunduğunu, bu kişilerin alevlerden kaçmayı başaramadıklarını söyledi. Yangın Sacramento şehrinin kuzeyindeki Paradise(Cennet) kasabasını etkiledi.

Paradise kasabasında binlerce ev ve araç kül oldu
Paradise kasabasında binlerce ev ve araç kül oldu

Yetkililer şu ana kadar 6453 ev, 260 işyerinin yandığını ve yangının etkilediği alanın 362 kilometrekareye ulaştığını söylediler.

Perşembe günü başlayan yangın hızla yayılarak Cuma akşamına kadar etki alanını 4 katına çıkardı.

Araçlarının yanında yanarak hayatını kaybeden insanlar bulunurken yetkililer, yangının başından bu yana halkı, araçlarını almadan toplu taşıma araçlarıyla yangın bölgesini terk etmeleri çağrısında bulunuyorlardı.

Onlarca kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.

California itfaiye yetkilileri şu ana kadar ekiplerin yangınla mücadele etmekten çok insanları bölgeden kurtarmakla uğraştıklarını söylediler.

Rüzgar nedeniyle yangın büyümeye devam ediyor
Rüzgar nedeniyle yangın büyümeye devam ediyor

California Yangın Koruma ve Orman Şefi Scott McLean, “İtfaiyeciler dün tüm gün sadece insanları kurtarmakla mücadele ettiler. Kasaba yerle bir oldu. Herşey küle dönmüş durumda” dedi.

Paradise kasabasında toplam 26 bin kişinin yaşadığı belirtiliyor.

Çok sayıda kişi bölgeyi boşalttı

Saatteki hızı 56 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hızla büyümeye devam eden yangın yüzünden, komşu kasaba Chico’nun da boşaltılması talimatı verildi. Chico kasabasında da 93 bin civarında kişi yaşıyor.

Şu ana kadar yangın dolayısıyla çok sayıda kişi de yaralandı. Yetkililer kaç kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığının tespit edilmesinin günler alacağını söylüyorlar.

California Vali Vekili Gavin Newsom eyaletin kuzeyinde acil durum ilan etti.

Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın, eyaletin son yıllarda karşı karşıya kaldığı en büyük yangınlardan biri oldu.

Los Angeles yakınlarında devam eden bir başka yangın nedeniyle de, Ventura County’de de 75 bin evin boşaltılması tavsiyesinde bulunuldu. Burası hafta içinde bir barda yaşanan silahlı saldırıda 12 kişinin hayatını kaybettiği kasaba.

Saldırının yaşandığı Thousand Oaks’un Belediye Başkanı bölgedeki evlerin dörtte üçünün boşaltıldığını söyledi.

Yetkililer bu bölgede de rüzgarın yangını büyütmeye devam ettiğini söylediler.

Alevler nedeniyle Hollywood ünlülerinin yaşadığı Malibu’da evlerin boşaltılması talimatı verildi. Los Angeles İtfaiye Departmanı Twitter hesabından durumu “mutlak bir tehlike” olarak niteledi. Malibu’da 13 bin kişinin yaşadığı belirtiliyor.

Los Angeles Şerifi John Benedict de “Eğer bölgeden gitmeniz söylenirse, burayı boşaltın” uyarısında bulundu.

Ventura County de şu ana kadar 4050 hektar alanın kül olduğu belirtiliyor. Yangının şu an ormanın okyanusa doğru olan kısmında ilerlediği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG