Erişilebilirlik

California Kuraklıkla Mücadele Ediyor


California Kuraklıkla Mücadele Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

California’da son üç yıldır süren kuraklık, eyalette su sıkıntısına yol açıyor. Uzmanlar, California’da gelecekte daha büyük sorunlar yaşanmaması için su dağıtım şebekelerinin ve tarımdaki sulama sisteminin yenilenmesi gerektiğini söylüyor

Los Angeles’ta bulunan Paul Getty Müzesi’ndeki süs havuzları, eyalet genelindeki su tasarrufundan dolayı boşaltılmış.

Sulama kısıtlaması uygulanan California’da, kurallara uymayanlara para cezası veriliyor.

Geçtiğimiz günlerde yetkililer, Los Angeles sakinlerini son durumla ilgili bilgilendirdi. Dinleyiciler arasındaki Cherie Shankar kaygılı: “100 yıldır devam eden uygulamalar değişiyor. Küresel ısınma yaşanıyor. Daha önce hiç görülmemiş kuraklıklar yaşıyoruz.”

Üç yıldır ardarda yaşanan kuraklık nedeniyle, eyaletin su kaynakları rekor seviyelere düştü. Ayrıca California’daki suyun büyük kısmını sağlayan kar suları da yetersiz.

California’da yetişen sebze ve meyvelerin fiyatı artıyor ve eyaletteki çiftçiler arazilerini nadasa bırakıyor. Dan Errotabere, Fresno yakınlarında şamfıstığı, badem, sarımsak, üzüm gibi gıda ürünleri yetiştiriyor. Eyalet sisteminden hiç su alamayan Errotabere ihtiyaç duyduğu yer altı suyunu kendi çıkarıyor: “Arazilerimin yüzde 50’sini nadasa bırakmak zorunda olduğum bir işletmeden kar sağlamam mümkün değil.”

Errotabere kuraklığın etkisinin yıkıcı olduğunu söylüyor.

Çiftçiler yaşadıkları su kıtlığının, Sacramento Nehir Delta’sını koruma çalışmalarından kaynaklandığını söylüyor.

California Üniversitesi uzmanlarından Doug Parker, mevcut su sisteminin eyaletin ihtiyaçlarına cevap veremediğini söylüyor. Parker, California’da iklim ve su kaynaklarının değişkenlik göstermeye başladığını da belirtiyor: “İklim değişikliği nedeniyle gelecekte daha fazla kuraklık ve sel sorunu yaşanacak. Bu duruma uyum sağlayabilecek yeni su sistemlerine ihtiyacımız var.”

Eyaletteki bazı bölgeler acil su kaynaklarından faydalanıyor. Sulama altyapısının tamamen yenilenmesi de gündemde. Ancak uzmanlar, yüksek maliyetli bu projenin de sorunu çözmeyeceğini düşünüyor.

Güney California Bölgesi Su Dairesi’nden Jeffrey Kightlinger ise projeyi destekliyor ve eyaletteki suyun daha akıllıca kullanılması gerektiğini söylüyor: “Uzun vadede yerel su kaynaklarının geri dönüşebilir hale gelmesi gerek. Bu proje Güney California’nın geleceği için çok önemli.”

Bazı uzmanlarsa, California’daki su sistemlerinin, artan su ihtiyacını da dikkate alan kapsamlı bir revizyondan geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG