Erişilebilirlik

California Yangınında 600'den Fazla Kişi Hala Kayıp


Yangınlarda binlerce ev küle döndü
Yangınlarda binlerce ev küle döndü

California eyaletinin kuzeyinde ve güneyinde devam eden yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 66’ya ulaştı. Yetkililer 600'den fazla kişinin de halen kayıp olduğunu belirtiyorlar. Eyaletin kuzeyinde hava sıcaklığının düşmesi yangınla mücadeleyi kolaylaştırdı.

Yetkililer “Kamp ateşi” adı verilen yangının yüzde 40’nın kontrol altına alındığını yangının toplamda 570 kilometrekarelik bir alana yayıldığını belirttiler.

Paradise kasabasında arama kurtarma köpekleri ve DNA kimlik tespit ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.

California Valisi, Amerika İçişleri Bakanı ve Federal Acil Durum Dairesi Başkanı yangın bölgesine dün ziyarette bulundular ve incemeler yaptılar. California Valisi yangının bu kadar büyüme sebeplerinin arasında küresel ısınma etkilerini gösterdi.

Federal Acil Durumlar Dairesi Başkanı Brock Long, Paradise kasabası sakinlerinin eğer burayı yeniden inşa etmek isterlerse bunun yıllar alacağını söyledi ve büyük yıkıma işaret etti.

Yılın bu döneminde California’da orman yangınları sık sık görülüyor ancak bu yangın tarihin en ölümcül yangınlarından biri oldu ve şu ana kadar 8800’e yakın ev yangınla küle döndü.

Yangınla birlikte çöken duman nefes almayı zorlaştırıyor
Yangınla birlikte çöken duman nefes almayı zorlaştırıyor

Ulusal Meteoroloji Servisi bölgeye önümüzdeki haftasonuna kadar yağış düşmesinin beklenmediğini belirtiyor. Yangınla birlikte bölgeyi saran ağır duman bölgede nefes almayı dahi zorlaştırıyor.

Yangından kaçabilenler ve sığınaklara yerleşenler kayıp kişilerin fotoğraf ve bilgilerini paylaşarak sevdiklerini bulmaya çalışıyorlar.

Bölgeden kaçabilenlerden biri olan Harold Taylor Associated Press haber ajansı muhabirine yaşadıklarını anlatırken, “Oradan kaçmak için 10 dakika bile zamanımız olmadı. Kasaba merkezini tamamen alevler sarmıştı, tüm restoranları ve her yeri” dedi.

Taylor komşularından birinin onunla birlikte kaçmaya çalıştığını ancak kendisini bir daha göremediğini kurtulup kurtulmadığından haberi olmadığını anlattı.

Trump bölgeye gidiyor

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Donald Trump’ın Cumartesi günü bölgeye giderek yangından etkilenen halkla görüşeceği duyuruldu. Trump’ın yangından etkilenen California’nın hem kuzey hem de güney bölgesine gideceği belirtiliyor.

Trump yangının ilk başladığı anda California yetkililerini suçlamış ve federal yardım yapmama tehdidinde bulunmuştu. Twitter’dan paylaştığı mesajlarında da bölgedeki kuraklığa hiç değinmedi.

Uluslararası İtfaiyeciler Birliği yaptığı duyuruda Başkan Trump’ı eleştirdi ve açıklamalarını sorumsuz ve pervasız olarak niteledi.

Açıklamada, “Başkan bu felakete sorumsuz ve pervasızca yaklaşmayı seçti. Tweetlerinde yapılan işi ve mücadeleyi eleştirdi. İtfaiye erleri ve bölge halkı yangından zarar görmeye devam ederken Başkan, Amerikalıların güvenliğini sağlayacak federal yardımları kesme tehdidinde bulundu” denildi.

Başkan Trump daha sonra bu yorumlarından geri adım attı ve yine Twitter sayfasına “California’da yangınla mücadele eden büyük itfaiyecilerimize, acil durum ekiplerine ve Federal Acil Durum Dairesi yaptıkları muhteşem çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. Ulusumuz size kahramanca çalışmalarınız, cesaretiniz ve dehanızdan ötürü minnettar” diye yazdı.

Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma sürüyor ancak iki ayrı enerji şirketinin bölgedeki sistemlerinde kısa devre ve enerji iletim hatlarında sorun olduğuna dair rapor verdikleri belirtiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG