Erişilebilirlik

California'da Sinagoga Silahlı Saldırı: 1 Ölü 3 Yaralı


California eyaletine bağlı Poway kentinde silahlı bir kişi bir sinagoga girerek ateş açtı. Yahudilerce kutsal Hamursuz Bayramı'nın son gününde düzenlenen saldırıda bir kadın hayatını kaybetti, biri kız çocuğu üç kişi yaralandı.

Başkan Donald Trump ve diğer yetkililer olayı "Yahudi karşıtı" eylem olarak niteledi. Altı ay önce Pitsburgh kentinde de bir sinagoga giren silahlı saldırgan 11 kişiyi öldürmüştü.

San Diego ilçesine bağlı Poway’deki olay yerel saatle sabah 11.23 sıralarında yaşandı.

Poway Belediye Başkanı Steve Vaus, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada olayı Başkanı Vaus olayı “nefret suçu” diye tanımlamıştı.

Eyalet Şerifi William Dore, basın mensuplarına yaptığı açıklamada saldırı zanlısının "San Diegolu yetişkin bir beyaz" olduğunu söyledi ancak kimlik vermedi. Bununla birlikte şerif, saldırganın olay anında AR- tipi taarruz silahı kullandığını kaydetti.

Saldırı zanlısı kaçarken aktif görevde olmayan bir sınır devriyesi muhafızı tarafından yakalandı. Sınır muhafızının silahıyla zanlıyı vuramadığı ama aracını vurmayı başardığı bildirildi.

Sonradan gelen bilgilerde saldırı zanlısının 19 yaşında ve adının John Earnest olduğu öğrenildi.

Saldırı kurbanları hakkındaki kimlik bilgilerini yerel yetkililer yerine yerel bir haham açıkladı. Yaralılar arasında sinagogun hahamı Yisroel Goldstein da var. Saldırıdaki tek ölen kişiyse 60 yaşındaki Lori Kaye. San Diego ilçesine bağlı Chabad Sİnagogu'nda yaralanan diğer kişiler 8 yaşındaki Noya Dahan ve 34 yaşındaki Almog Peretz.

San Diego Emniyet Müdürü David Nisleit, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada soruşturmada yerel yetkililere yardım ettiklerini bildirdi. Nisleit, bölgede yeni bir tehdit bulunmadığını, ancak ibadet yerleri yakınlarında ek devriye aracı görevlendirildiğini belirtti.

Poway, San Diego’nun 25 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

Trump'tan Taziye

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada saldırıda ölenlerin yakınlarına taziye dileklerinde bulundu.

Wisconsin eyaletinin Green Bay kentine kampanya konuşması yapmak üzere gitmeye hazırlanan Trump, saldırıyla ilgili "Bir nefret suçuna benziyor. Saldırgan gözaltında, tehlike kalmadı" değerlendirmesi yaptı. Trump ayrıca zanlıyı yakalayan güvenlik güçlerini övdü. Konuya Wisconsin'de yaptığı konuşmada da değinen Trump, zanlının özellikle bir "sınır devriyesi muhafızı" tarafından yakalanmış olmasına vurgu yaptı. Meksika sınırından kaçak girişlere engel olmaya çalışan Başkan Trump, sınıra duvar inşa etmenin yanı sıra sınırda görevli devriyelerin sayısını da arttırmak istiyor. Saldırıya önce "nefret suçu" diyen Trump konuşmasında olaya "yahudi karşıtı" eylem nitelemesini yaptı.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG