Erişilebilirlik

California'da Çevre Felaketi


California'da Çevre Felaketi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

California’nın Santa Barbara sahilindeki petrol temizleme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde kıyıdaki yeraltı boru hattında meydana gelen bir çatlaktan sızan 380 bin litre petrolün yaklaşık 80 bin litresinin denize aktığı tahmin ediliyor. Yetkililer, batı kıyılarının en ünlü tatil beldelerinden birini vuran çevre felaketinin nedenini araştırıyor.

Denizdeki petrolün temizlenmesi aylar sürebilir. Şimdilik acil yardım ekipleri, bölgedeki ıstakoz, pelikan gibi deniz canlılarını öldüren ham petrolün yayılmasını önlemeye odaklanıyor. Plains All American Pipeline firması sızıntı için özür diledi ve sahil boyunca temizlik yapma sözü verdi.

Rick McMichael, “Sızıntılarda temizlik aşamalı olarak yapılır. Biz şu anda ilk müdahale aşamasındayız” şeklinde konuştu.

Bölgede yaklaşık 400 kişi, çatlak etrafındaki suyu ve toprağı temizlemeye çalışıyor. Önümüzdeki günlerde bu sayının katlanması bekleniyor. Uzmanlar, sızan petrol miktarının Amerika’daki ortalama bir konutun yıllık su tüketimine eşit olduğunu söylüyor. Yetkililere göre, rüzgar ve akıntı temizliği zorlaştırıyor.

Jennifer Wiliams, “Sızıntı meydana geldiğinden beri çalışmalar aralıksız sürüyor. Yüzlerce kişi, olayın her boyutuna odaklanıyor. Elimizdeki bütün imkanları kullanıyor ve bölgedeki durumu düzeltmek için federal ve yerel düzeydeki örgütlerle işbirliği yapıyoruz” diyor.

Sızıntının verdiği zarar, sadece çevresel değil aynı zamanda ekonomik. California’da meydana gelen sızıntının yaz turizmini de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Firma yetkilileri borunun 1991’de yapıldığını ve sadece birkaç hafta önce test edildiğini söylüyor. Ancak basına yansıyan haberlerde, firmanın güvenlik ve bakım koşullarını birçok kez ihlal ettiği kaydediliyor. Hükümet yetkilileri, borunun etrafı temizlendikten sonra çatlağın nasıl oluştuğunu araştırmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG