Erişilebilirlik

California Alarmda


California eyaletinin Ridgecrest bölgesinde Cuma akşamı meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremin ardından yardım görevlileri bölgede incelemelerini sürdürüyor.

Can kaybı yaşanmayan deprem son 20 yılın en şiddetli yer sarsıntısı olarak kayıtlara geçerken, Meksika’dan Las Vegas’a ve kuzeyde California eyaletinin merkezi Sacramento’ya kadar hissedildi.

Hafif yaralanmaların meydana geldiği deprem, büyük korkuya yol açtı. Bazı binalarda ağır hasar meydana gelirken, yollarda yarıklar oluştu, yer yer de yangınlar meydana geldi. Acil yardım görevlileri, çok sayıda yangın, gaz ve su sızıntısıyla başa çıkmak zorunda kaldı. Depremin merkez üssüne yakın olan Ridgecrest, Mojave Çölü’nde yer alıyor ve Los Angeles kentine 240 kilometre mesafede bulunuyor.

Perşembe günü yine Mojave Çölü’nde bulunan Trona yakınlarında 6,4 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı. California eyaleti tehlikeli San Andreas fayı üzerinde bulunuyor ve uzmanlar artçı sarsıntıların yıllarca sürebileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre dünkü deprem bir gün öncekinden 10 kat daha şiddetli sarsıntı olarak kaydedildi. Uzmanlar ayrıca perşembe günkü depremi “öncü sarsıntı” olarak tanımladı.

Deprem sırasında süpermarketler raflardaki ürünler devrilirken özellikle alkollü içki satan dükkanlarda büyük zarar oluştu.

California Valisi Gavin Newsom, eyalete federal yardım almak amacıyla Başkan Donald Trump ve Federal Acil Yardım Dairesi’nden (FEMA) karar çıkarmasını talep etti.

Deprem sırasında Las Vegas’ta devam eden NBA maçı, dev ekranların sallanmaya başlamasının ardından 10 dakika ertelendi. San Diego’daki bir beyzbol maçıysa, sarsıntıya rağmen devam etti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG