Erişilebilirlik

Californialılar Deprem Kaygısı İçinde Yaşıyor


Californialılar Deprem Kaygısı İçinde Yaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00
Linki indirmek için

Yaklaşık bir asır önce San Andreas fayının yol açtığı çok şiddetli bir deprem yaşayan San Francisco ve çevresinde uzmanlar fay hatlarını izliyor

California’nın Brawley şehri sakinleri, Ağustos’ta bölgeyi sallayan küçük ve orta şiddetteki yüzlerce depremin etkisini atlatmaya çalışıyor. Bu sarsıntılar onlara, deprem bölgesinde yaşadıkları gerçeğini bir kez daha hatırlatmış. Brawley’yi ziyaret eden Mike O’Sullivan deprem sonrası izlenimlerini paylaşıyor.

Brawley’de halk depremlerin yarattığı hasarı onarmaya çalışıyor…

Büyüklüğü en fazla 5,3 olan 400’den fazla sarsıntı 25.000 nüfuslu bu kenti beşik gibi sallamış.

Mobilya dükkanı sahibi Mary Miller Lourdes’in vitrinleri yerle bir olmuş: “Birdenbire camlar kırılıyor ve bir sonraki sarsıntı ne kadar şiddetli olacak bilmiyorsunuz. Yani depremler tamamen duruncaya kadar tetikte beklemeniz gerekiyor.”

Ral Lunagaria’nın eczanesindeyse raflar altüst olmuş: “Herşey yere düştü. Her şey birbirine girdi.”

Duvarlarda çatlaklar oluşmuş ve depo harabeye dönmüş.

Sarsıntılar bir ara dursa da inşaat işçisi Jay Robertson, hala çok korktuğunu söylüyor: “Gün ve gece boyunca gök gürültüsü duyuyorsunuz. Tekrar deprem mi olacak bilmiyorsunuz. Ama hava açık, yani gürleme sesi gökyüzünden değil yer altından geliyor.”

İtfaiye Müdürü Chuck Peraza, yetkililerin hasar tespiti yaptığını söylüyor: “Brawley’de, prefabrik evlerin bulunduğu bir alanda ciddi hasar meydana geldi. 20’den fazla evin temeli yerinden oynadı. 1940’larda inşa edilmiş ve duvarları zayıflamış bazı iş yerleri de hasar gördü.”

Buna rağmen öğrenciler yaz tatili sonrası okula geri dönmüş. Hasmik Danielian, Brawley’de okul müdürü. Danielian, “Eğitime bir gün gecikmeli olarak, öğrencilerin güvenliğinden emin olduktan sonra başladık,” diyor.

San Francisco, yaklaşık bir asır önce, San Andreas fayının yol açtığı çok şiddetli bir deprem yaşadı.

California Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı bilim adamları, çöl bölgesindeki fay hatlarının diğerleriyle ilişkisini araştırıyor.


Uzman Kate Hutton, depreme hazırlıklı olunması gerektiğini söylüyor: “Her sarsıntı, deprem bölgesinde yaşadığımızı ve hazırlıklı olmamız gerektiğini hatırlatıyor.”

Hutton “zamanını bilmesek de bir gün büyük bir deprem olacağını biliyoruz” diyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG