Erişilebilirlik

Buzun Satrançı ‘Curling’ Sporu Her Yaşa Hitap Ediyor


Buz üzerinde stratejik hamlelere dayalı “curling” sporuna Türkiye’de ilgi çok fazla olmamakla birlikte Ankara’da farklı mesleklerden kişiler gönül verdikleri bu oyun için pistte ter dökerken, her yaştan spor meraklılarını kendilerine katılmaya davet ediyorlar.

“Körling” şeklinde okunmasına rağmen federasyon ve kulüpler Türkiye'de resmi olarak takım adlarını bu şekilde “curling” olarak yazıyor.

Curling sporu, 42 metreye 4,3 metre ölçülerinde dikdörtgen buz pistinde 4 kişilik takımlar halinde oynanıyor. Oyunda, buz üzerinde kayması için çaba harcanarak ve stratejik düşünce geliştirilerek granitten yapılmış dairesel taşın “ev” denilen 180 santimetrelik daire merkezine ulaşması amaçlanıyor. Hangi takım “ev”in merkezine en yakın şekilde taşları ulaştırmayı başarırsa o oyunun galibi oluyor.

Buzun Satrançı ‘Curling’ Sporu Her Yaşa Hitap Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:42 0:00

Curling sporundaki granitten yapılmış taş 20 kilogram olması nedeniyle Türkiye’de akla“taş yerinde ağırdır” deyimini getiriyor. Dolayısıyla bir anlamda Türkiye’de bu spor ile uğraşanlar, taşı yerinden oynatmaya ve ilerletmeye çalışıyorlar. Oldukça zorlu gibi görünmekle birlikte curling sporu, 14 ile 70 yaş aralığında herkes için uygun olarak tanımlanıyor. Ayrıca bedensel engelliler eğer bu sporla ilgilenmek isterse tekerlekli sandalyeyle de oynanabilmesi için özel ekipmanlar da bulunuyor.

Ankara’daki curling tutkunları ise, Ankuva Gençler Spor Kulübü bünyesinde buluşuyorlar.

VOA Türkçe’nin görüştüğü curling oyuncularından kimi bankacı, kimi avukat ya da serbest meslek sahibi. Avukat Gökhan Çiçek, başkentteki tek aktif curling takımına kaptanlık ediyor. Bu spora farklı bir sporla uğraşma amacıyla başladıklarını kaydeden Çiçek, Türkiye’de curling sporuna öncülük eden isimlerden Şölen Şen’in vefatı üzerine kendi kulüplerini kurduklarını belirtiyor.

Ankuva Gençler Spor Kulübü olarak curling sporunda kendilerini geliştirmek isteyen farklı yaş ve meslek gruplarından Ankaralılar, ilk dönemde kendilerine başkentte antrenör de bulamamış. Samsun’da kendilerine eğitim vermeyi ve idman yaptırmayı kabul eden biri ile anlaşmaları üzerine takım, Ankara – Samsun arasında gidip gelmiş.

Takım oyuncularından bankacı Mustafa Ural, Samsun’a ilk idmana gidişleri sırasında henüz tam olarak curling sporundaki kuralları da bilmediklerini ve kurallara, hamlelere ilişkin teorilere uçakta çalışmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Ural, uçaktaki okuma seansının ardından Samsun’da ilk idmanlarını yaptıklarını söylüyor.

Özel şirket çalışanı Baha Emre Güçlüer ise, bir halı saha maçı sonrası farklı bir spor yapma isteği duyduklarını ve kendi aralarında bunu konuştukları sırada internette ‘35 yaş üstü yapılacak sporlar nedir’ diye araştırdıklarında curling ile tanıştıklarını anlatıyor. Güçlüler, ilk idmanlarından yirmi gün sonra karşılaşmalara katılıp ikinci lige çıktıklarını gururla anlatıyor.

Bankacı Burak Aytaç Ataç da, Ankara gibi büyük bir kentte bu spora çok fazla katılım sağlanamamasından şikayetçi. Oysa Türkiye’nin kadın ve erkek milli takımlarıyla uluslararası karşılaşmalarda oldukça iyi dereceler elde ettiklerini belirten Ataç, kulüp olarak uluslararası turnuvalara katılmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Curling performans arttırıcı bir spor ama maliyetli

Belki oynaması hem keyifli hem de fiziki ve düşünsel olarak performans isteyen bir spor dalı curling ancak aynı zamanda malzemeleri dolayısıyla oldukça maliyetli bir uğraş.

Türkiye’de popüler olmamasının en önemli etkenlerden biri de “pahalı bir spor” olarak algılanması olarak görünüyor. Curling oynamak için 8 taş gerekiyor ve her bir granit taşın fiyatı 700 ila 3 bin Dolar arasında değişiyor.

Kaptan Gökhan Çiçek, takım olarak masraflarına ilişkin ayrıntı vermese de 100 bin TL civarında bir maliyet oluşabildiğine işaret ediyor. Çiçek, bu konuda kulüplere Türkiye Curling Federasyonu’nun yardımları olduğunu ve oyuncularla dayanışma sergilendiğini vurguluyor.

Curling sporu ve karşılaşmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Türkiye Curling Federasyonu’nun http://www.curling.gov.tr internet adresinden yararlanılması mümkün.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG