Erişilebilirlik

Buz Üstünde Engelsiz Eğlence


Buz Üstünde Engelsiz Eğlence
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Olimpik Buz Sporları Salonu, engelleri nedeniyle birçok imkandan yoksun kalan gençleri sporla buluşturuyor. Her perşembe buzda dans etmenin keyfini yaşayan engelli gençler, özgürlüğün tadını çıkartıyor.

Zihinsel ve fiziksel engelli gençler, yedi yıldır Bornova’daki buz pistinde engellere takılmadan kaymanın tadını çıkartıyor. Yedi yıl önce beş engelliye eğitim verilmesiyle başlayan projeden yararlananların sayısı 7 bin 500’ü geçti.

“Özgürce dans edebiliyorlar”

VOA Türkçe’ye projenin amacını anlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Buz Pateni Antrenörü Neşe Hünerli, “Engel grubu hiç önemli değil. Bütün engelli gençlerimizin buz sporlarını da yapabileceğini göstermek istiyoruz” dedi. Hünerli, kursların müzik eşliğinde yapıldığını belirterek “Müzik demek dans demek. Burada özgürce dans edebiliyorlar. İstedikleri hareketleri yapabiliyorlar. Onları hiç kimse sınırlamıyor. Bu özgürlüğün olduğu alanda da bir şeyleri yapabiliyor olmak onları çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Pistte, fiziksel engelliler özel yapılmış aparatlarla kayıyorlar. Kaymakta zorlananlar ise oturdukları sandalyeleri iten eğitmenler sayesinde bu eğlenceden mahrum kalmıyorlar. Antrenörler hepsiyle birebir ilgileniyor. Önce buzun üstünde durmayı öğreniyorlar. Ardından sıra buzda süzülmeye ve dans etmeye geliyor.

Hedefi Özel Olimpiyatlar’a katılmak

Down sendromlu 13 yaşındaki Selin Durgut, Buz Sporları Salonu’nun en eski müdavimlerinden. Durgut’un hedefi Dubai’de yapılacak Özel Olimpiyatlar’a katılmak; “Hedefim kazanmak ve birinci olmak” diyor.

Bu projeyle bir yandan fiziksel aktivite yapan engelli gençler, bir yandan da toplumsal hayata karışıyor. Kurslara engelli gençlerin yanı sıra engelsiz gençler de katılıyor. Birbirlerine yardım eden ve moral veren gençlerin dostluğu buz pisti dışında da sürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG