Erişilebilirlik

Büyükelçilik Konutu Önündeki Kavga Kongre’nin Gündeminde


ABD Kongresi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Konutu önünde yaşanan olayları kınayan bir karar tasarısı sunuldu.

Tasarı, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce ve komisyonun kıdemli Demokrat üyesi Eliot Engel ile Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy ve önde gelen Demokrat üye Steny Hoyer tarafından hazırlandı.

Komisyonda yarın görüşülecek olan 354 no’lu tasarıda “16 Mayıs’ta Türk Büyükelçi’nin konutu önünde barışçıl protestoculara karşı şiddetin kınandığı” belirtilerek, sorumluların adalet önüne çıkarılması ve gelecekte benzer olayların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yapılıyor.

Tasarıyı sunan dört Kongre üyesi ortak bir açıklama yaptı ve şunları kaydetti:

“Amerikan topraklarında Türk güvenlik güçleri tarafından barışçıl protestoculara herhangi bir provokasyon olmadan saldırılmasının yanıtsız kalmaması ve sorumluların adalet önüne çıkarılması gerektiğini net olarak ortaya koymak için iki parti olarak bu tasarıyı sunuyoruz. Geçen hafta protestoculara karşı girişilen saldırı, Erdoğan hükümetinin benzer davranışlarının bir modelini oluşturuyor. Bu baskı ideolojisinin, demokrasi ve temel hakları bunların tersini uygulamak isteyenlerden korumak için kurulan NATO’nun güçleri içerisinde yer bulduğu şeklinde tehlikeli bir mesaj gönderiyor. Bu eğilimi tümüyle ortadan kaldırmalıyız ve ABD’nin insanların iktidarlara karşı şiddet içermeyen yollarla seslerini yükseltme hakkını engellemeye yönelik her türlü girişimi reddettiğini net olarak vurgulamalıyız.”

‘Üçüncü şiddet olayı’

Tasarıda, Erdoğan’ın olay anının hiçbir aşamasında tehlike altında olmadığına dikkati çekiliyor ve Cumhurbaşkanı’nın güvenlik ekibinin Amerikan topraklarında üçüncü kez şiddet eylemine karıştığı belirtiliyor.

Barışçıl biçimde toplanma ve görüşleri özgürce dile getirme hakkının Amerikan demokrasisinin temel bir parçası olduğu kaydedilen tasarıda, Türk güvenlik güçlerinin profesyonel olmayan ve vahşi bir şekilde davrandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye hükümeti nezdinde kötü bir imaj verdiği yazılıyor.

Türk güvenlik mensuplarını ABD mahkemesinde yargılama çağrısı

Tasarıda, barışçıl protestocuları yasadışı olarak bastırma çabalarında talimat veren, idare eden ya da katılan tüm Türk güvenlik mensuplarının Amerikan yasaları altında yargılanması gerektiği dile getiriliyor.

Amerika Gizli Servisi ve Dışişleri Bakanlığı’nın Diplomatik Güvenlik Servisi’nin bu olayı incelemesi ve gelecekteki şiddet olaylarını önlemek için, konuk güvenlik mensuplarından beklenen standartları Türk polisiyle teyit etmesi gerektiğine de işaret edilen tasarıda, Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’de bir saldırı eylemine karışan herhangi bir Türk güvenlik mensubunu gözaltına alındıktan sonra serbest bırakmadan önce dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunması gerektiği de vurgulanıyor.

Tasarıda, Dışişleri Bakanlığı’nın gelecekte benzer bir olayın yaşanmasının nasıl engelleneceğini belirlemek için kendi güvenlik prosedürlerini gözden geçirmesine ihtiyaç olduğu kaydediliyor.

Temsilciler Meclisi üyeleri tarafından sunulan tasarıda Amerika’nın ifade özgürlüğüne saygısının Amerikalı yetkililerin bu tür olaylara tepkisini yüksek sesle dile getirmesini gerektirdiğinin altı çiziliyor. Kongre tasarısında ayrıca Türkiye gibi ülkelerde basın ve sivil topluma yönelik özgürlükleri güçlendirici adımlar atması ve yabancı liderlerin kendi ülkelerinde özgür ve barışçıl protestoları bastırma çabalarına karşı çıkması yönünde ABD hükümetine çağrı yapılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG