Erişilebilirlik

Büyükelçi Tan: 'İsrail Çok Yakın Bir Dostunu Kaybedebilir'


Amerika’da siyasi çevrelerde Türkiye dendiği zaman akla iki konu geliyor: İran ve İsrail. Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada İran’a yaptırımlara hayır oyu vermesi ve İsrail ile ilişkilerin özellikle Mavi Marmara olayından sonra kopması Amerikalılar arasında tartışılmaya devam ediyor. Hatta kimileri Türkiye’de eksen kayması olduğunu iddia ediyor. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye’nin İran ve İsrail’le ilgili dış politikasına açıklık getirdi.

Büyükelçi Namık Tan Potomac Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türkiye-Amerika Stratejik Ortaklığı: Geçmiş, Şimdi ve Gelecek” başlıklı toplantıda Türkiye’nin İran ve İsrail’le ilgili dış politikasını anlattı.

Türk-İsrail dostluğunun Gazze yardım konvoyu olayı nedeniyle tehlikeye girdiğini hatırlatan Büyükelçi Tan, Türkiye’nin İsrail’den özür ve tazminat talebinde bir değişiklik olmadığını söyledi. Tan “İsrail bölgedeki en yakın dostlarından birini kaybetmek üzere olduğunu anlamaz ve buna uygun davranmazsa yakın gelecekte ilişkileri rayına oturtmak mümkün olmayacak” diye konuştu.

Büyükelçi bu sözlerini sert bulan bir dinleyicinin sorusuna verdiği yanıtta da “gerçek dostların birbirleriyle doğruları konuştuklarını” belirtti.

Türkiye’nin, ilişkileri düzeltmek için ilk adımın İsrail’den gelmesi gerektiği konusunda İsrailli yetkilileri ikna etmeye çalışacağını belirten Büyükelçi Tan, “Eğer İsrail özür dilerse bu olay iki ülke ilişkilerinin tarihine bir leke olarak geçmez. İsrail’in özür dilemeyi bir aşağılama olarak görmemesi gerekir” dedi.

Toplantıda Türkiye’nin İran’a yaptırımlara neden karşı çıktığına konusu da tartışıldı. Büyükelçi Tan Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’deki oylamada İran’a yaptırımlara karşı çıkmasının bir prensip meselesi olduğunu belirtti. Türkiye’nin BM yaptırımlarına uyduğunun altını çizen Tan “Ülkelerin kendi başlarına uyguladıkları yaptırımlara uymak zorunda değiliz. İsim vermek istemiyorum ama bazı dostlarımız şu anda İran’da iş yapmaya devam ederek mevcut yaptırımları ihlal ediyor” dedi.

Büyükelçi Tan “Amerika ve Avrupa’nın Türkiye’yi yeterince anladığını düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt olarak da “Avrupalı dostlarımız Türkiye’yi anlamakta başarısız oldu. Avrupalı liderlere saygımız sonsuz ama bu liderler büyük düşünme kabiliyetine sahip değil. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girip mevcut pastadan pay kapma niyetinde olduğu sanılıyor. Oysa Türkiye AB’ye girerse önce mevcut pastayı büyütecek sonra payını alacak’ dedi.

Türkiye’nin batı yolunda ilerlemeye devam edeceğini ve eksikliklerini tamamlamaya çalışacağını belirten Büyükelçi Tan AB’nin yakın zamanda Türkiye’yi üyeliğe davet edeceğine inandığını da söyledi.

XS
SM
MD
LG