Erişilebilirlik

Büyükelçi Bosworth ve Kuzey Kore


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Amerika’nın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Bosworth geçenlerde Güney Kore, Japonya ve Çin’i ziyaret ederek Kuzey Kore’ye karşı izlenecek yolu görüştü. Görüşmelerde Kore yarımadasının barışcı biçimde nükleer silahlardan arındırılması hedefine nasıl varılacağı konusu da ele alındı.

Büyükelçi Bosworth “Görüşmeler politika belirlemede danışma ve işbirliği yoluyla birlikte çok yakın çalışma gösterme kararlılığımızı ve arzumuzu teyit etmiştir. Son birkaç aydır sürdürdüğümüz temel stratejiyi izlemeye devam edeceğiz: Bir yandan Kuzey Kore ile diyalog ve görüşmelere açık olacağız ama aynı anda BM Güvenlik Konseyi, Amerika ve diğer hükümetler tarafından konan yaptırımları uygulayacağız. Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması olan temel hedefimizi yeniden vurguladık”dedi.

2003’de Amerika Güney Kore, Japonya, Rusya ve Çin ile birlikte Kuzey Kore ile Altılı Görüşmeler denen müzakere sürecine girdi. Süreç, Kuzey Kore’yi ekonomik ve siyasi yararlar karşılığı nükleer silah programından vazgeçmeye iknayı amaçlıyordu. Görüşmeler 2008 Eylülünde kesildi ve yeniden başlamadı. Mayıs 2009’da Kuzey Kore, BM Güvenlik Konseyinin 1718 sayılı kararını ihlal ederek ve küresel silahsızlanma rejimini güçlendirmeyi amaçlayan uluslararası çabalara meydan okuyarak bir nükleer bomba denemesi yaptı. 2009 Haziranında Güvenlik Konseyi kuzey Kore’ye nükleer ve füze faaliyetlerini sürdürmesi nedeniyle ek yaptırımlar uygulanmasını öngören 1874 sayılı kararı kabul etti.

Büyükelçi Bosworth, Amerika ve ortaklarının Kuzey Kore ile nükleer silahsızlanma görüşmelerini yeniden başlatma konusuyla ilgilendiklerini ama sırf görüşme olsun diye görüşme yapma ilgi duymadıklarını söyledi.

Bosworth, “Elletutulur sonuçlar verecek görüşmeler istiyoruz. Bu nedenle Kuzey Kore’nin bu arzu ve kararlılığı paylaştığını gösteren işaretler bekliyoruz”dedi.

XS
SM
MD
LG