Erişilebilirlik

Büyükada Davasına Uluslararası Toplumdan Tepki


İstanbul Büyükada'da gözaltına alınarak tutuklanan insan hakları savunucularından Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç'ın tutukluluğuna devam edilmesi kararı alındı. Kılıç dışında 10 kişinin yargılandığı dava uluslararası toplum tarafından tepki çekiyor. Ekim ayı sonunda görülen ilk duruşmada mahkeme 9'u tutuklu 11 sanıktan 8’inin tahliyesine karar vermişti.

Mahkemenin Taner Kılıç’ın hükümeti devirmeye çalışma suçlamasıyla tutukluluk haline devam edilmesine karar vermesi, insan hakları savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı. Dava Türkiye’de insan hakları aktivistlerinin yargılanması yüzünden duyulan kaygıların odak noktası haline geldi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye araştırmacılarından Andrew Gardner da mahkemenin kararını eleştirdi.

Gardner, “Bu gerçekten mantığın dışında kalıyor. Tüm suçlamalarda masum olduğunu gösteren zengin kanıtlar var. Suçlu olduğunu gösteren hiçbir şey yok. Ancak buna rağmen Türkiye’de hapishanede bir gece daha geçirmek zorunda. Zaten altı aydır gözaltında. Bir dahaki duruşma 31 Ocak 2018’de yapılacak. Bu gerçekten Türkiye’de adalet için vahim bir gün” dedi.

Kılıç ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi ile bağlantılı olmakla suçlanıyor. Uluslararası Af Örgütü yöneticisi, geçen ay aynı davadan yargılanan 10 hak savunucusunun tahliye edilmesinin ardından hala hapiste tutulan tek sanık.

Yargılanan 11 kişiden ikisi yabancı ülke vatandaşı, diğerleri ise Türk sivil toplumunun öncü üyeleri.

Kılıç mahkemede sekiz kişilik bir hücrede 20’den fazla kişiyle birlikte tutulduğunu söyledi.

Dava uluslararası toplum tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. Çarşamba günkü duruşmadan önce dünyanın birçok yerinden 70 önde gelen müzisyen ve sanatçı Kılıç’ın serbest bırakılmasını isteyen açık bir mektuba imza attı. Çok sayıda uluslararası insan hakları grubu ve Avrupa Parlamentosu üyesi duruşmaya katıldı.

Davayı eleştirenler davanın Türkiye’deki insan hakları aktivistlerini susturmayı amaçladığı görüşünde. Ancak hükümet, yargının bağımsız olduğunu ve ülkenin başarısız darbe girişiminden sonra hala tehdit altında olduğunu söyleyerek davayı savunuyor.

Ülkede OHAL devam ederken darbe girişimine karıştığı düşünülen kişilere yönelik baskı politikası da sürüyor. 50 bin kişi darbeyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle hapse atıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG