Erişilebilirlik

Butto Suikastı Davasında İki Polise 17 Yıl Hapis Cezası


Pakistan’da mahkeme, 2007’de suikasta kurban giden eski başbakan Benazir Butto’yu koruyamadıkları gerekçesiyle iki polis memurunu 17 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Polis memurları, Butto suikastı hakkında yaklaşık 10 yıldır devam eden davada mahkum edilen ilk iki kişi oldu.

Rawalpindi’deki terörle mücadele mahkemesi yargıcı ayrıca, sürgündeki eski cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’i “firari” ilan etti ve Pakistan’daki mal varlıklarına el konmasına hükmetti.

Müşerref 1999’daki kansız askeri darbede iktidara gelmişti ve Butto suikasta uğradığı sırada cumhurbaşkanıydı. Müşerref, vatana ihanet dahil diğer suçlamalara ek olarak, 2013’te Butto cinayetinde de parmağı olmakla suçlanmıştı. Müşerref ise suçlamaları reddediyor.

Müşerref, tıbbi tedavi için ülkeden ayrılmasına izin verildiği 2016’dan bu yana yurtdışında yaşıyor. Bu son mahkeme kararının ardından, Müşerref’in Pakistan’a döndüğü takdirde tutuklanması ve mahkemeye çıkarılması gerekiyor.

Mahkeme, Butto’ya suikast planına karışan ve Taleban militanları olmakla suçlanan diğer 5 kişiyi ise beraat ettirdi.

Pakistan’da iki kez başbakanlık yapan Benazir Butto, yurtdışından dönüşünden birkaç hafta sonra 27 Aralık 2007’de Rawalpindi’de bir seçim mitingi sırasında öldürülmüştü. Yetkililer o dönemde yaptıkları açıklamada, saldırının arkasında Taleban militanlarının bulunduğunu iddia etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG